‘NAPADAT ĆEMO IH‘

Plenković se obrušio na oporbu: ‘Ova ekipa s kojom imamo posla ne nudi nikakvo rješenje - ništa‘

Rekao je da će napadati one koji tvrde da je sve ovo što je postignuto mogla postići bilo koja Vlada

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković ponovio je u utorak da je cilj najavljene porezne reforme porezno rasterećenje najugroženijih i rast neto plaća građana.

“Ideja je da se ide na rasterećenje najugroženijih, onih koji imaju najniže plaće i na taj način da se povećaju neto plaće građanima”, kazao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, javlja N1.

Nakon što paket bude dovršen, prvo čitanje u Saboru bit će prije ljetne stanke, a drugo čitanje na jesen kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024., najavio je.

Rekao je da je Vlada rasteretila hrvatske građane i gospodarstvo u više krugova poreznih reformi za više od 11 milijardi kuna, kao i da su prihodi županija, gradova i općina od 2017. ukupno narasli za 11 milijardi kuna.

Također je naglasio pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, rast prosječnih plaća na 1.100 eura neto…

Žestoko napao oporbu

Na kritike oporbe da je riječ o predizbornom potezu, Plenković je odgovorio da se cijela njihova retorika na to svodi već godinu dana. „Ta teza je duboko smiješna, osobito kada se vidi konzistentnost naše politike u poreznim rasterećenjima, te u jačanju fiskalne i funkcionalne decentralizacije lokalnih jedinica”, poručio je i dodao da taj narativ jednostavno ne stoji.

"Imate dvije Hrvatske. Onu koja nije dala nikakav doprinos i Vladu. Imate jednu oporbenu koja će inzistirati na uvredama HDZ-a, zvat će nas izdajnicima, veleizdajnicima. Bacaju tezu u eter, a nitko neće reći da to nije u redu da se nekoga naziva veleizdajnicima", kazao je, prenosi Dnevnik.hr.

"To je za nas uvreda i odgovarat ćemo to svima i kvazi analitičarima. Podsjećat ćemo da je do naše Vlade što je sagrađen Pelješki most, probili smo drugu cijev tunela Učka, dakle nije do njih, do oporbe, već do naše Vlade, naših projekata. Nije to do oporbe, već do nas", kazao je premijer.

Rekao je da će napadati one koji tvrde da je sve ovo što je postignuto mogla postići bilo koja Vlada.

"Ova ekipa s kojom imamo posla ne nudi nikakvo rješenje - ništa", rekao je.

Najavio sastanak sa županima

Za početak lipnja Plenković je najavio i veliki sastanak s hrvatskim županima te izrazio uvjerenje da će na kraju svi podržati zakonske promjene koje će omogućiti veće plaće.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice smrti ratnog ministar obrane Gojka Šuška, te brojnim aktualnostima proteklih dana, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:30