NEKI SE OŠTRO PROTIVE...

PLENKOVIĆ SE SASTAO S KOALICIJSKIM PARTNERIMA PA OTIŠAO NA STRANAČKO DRUŽENJE KOD VARAŽDINA Cijeli dan se raspravlja o Istanbulskoj konvenciji

 Bruno Konjević / CROPIX

U Banskim dvorima oko 16 sati održan je sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predstavnika političkih stranaka koje u Hrvatskom saboru podupiru vladajuću koaliciju. Jedna od glavnih tema bila je Istanbulska konvencija, ali razgovaralo se i o drugim aktualnostima, poput novog saborskog Poslovnika, javlja HRT.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da su na Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a u ponedjeljak otvoreno razgovarali o Istanbulskoj konvenciji.

- Zaključili smo da nastavljamo s procesom ratifikacije, da ćemo obaviti dodatne konzultacije. Bitno je da smo u argumentiranoj raspravi zaključili da u tom dokumentu nema rodne ideologije - rekao je.

- Zanimalo nas je misli li premijer da su i HAZU i Hrvatska biskupska konferencija reagirale, a da nisu pročitale Istanbulsku konvenciju. Zanima nas i hoće li premijer poslati gospođu Nadu Murganić da objasni akademicima i biskupima da tu nema nikakve rodne ideologije i da im pojasni sve što im treba pojasniti - izjavio je Ladislav Ilčić iz stranke Hrast, koja se oštro protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, javlja HRT.

Nakon sastanka s partnerima, Plenković se zaputio u Breznicu u Varaždinskoj županiji gdje su se okupili zastupnici iz Kluba HDZ-a te veći dio HDZ-ovih ministara. I ondje će među temama biti Istanbulska konvencija, ali novinari su zamijetili da na stranačko druženje nije došao Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić, što je premijer prokomentirao da je možda imao nekih drugih obveza.

Plenković je, odgovarajući na novinarska pitanja, ponovio da će ustrajati u namjeri da se Istanbulska konvencija ratificira uz što je moguće širi konsenzus, a također je ponovio da pojam roda koji se spominje u njoj ne treba predstavljati nikakav problem jer je isti pojam u hrvatskom zakonodavstvu prisutan od 2008. godine i to u toliko propisa da ih je teško i popisati.

Odmahnuo je rukom i na samoraspuštanje HDZ-ovog ogranka u Kistanjama rekavši da je HDZ velika stranka i da je prolazila kroz mnoge političke trenutke pa će proći i kroz ovaj.

Na kraju je rekao da će se zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije najkasnije naći na Vladinoj sjednici sljedećeg tjedna, s koje će onda biti poslan u saborsku proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:31