HDZ PREDAO LISTE

Plenković: ‘Škoro sigurno neće biti premijer. On je pokazao da je sjajan partner SDP-a‘

‘Smatramo da smo ispunili brojna izborna obećanja, da smo se nosili s velikim brojem kriza‘
Hrvatska demokratska zajednica predala je DIP-u liste za parlamentarne izbore 2020. Na fotografiji: Andrej Plenković
 Patrik Macek/POOL/PIXLL/CROPIX

HDZ je u 15 sati predao liste Državnom izbornom povjerenstvu, a one su utvrđene jučerašnjim konsenzusom Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Na izbornim listama su i Miro Kovač, Božidar Kalmeta i Stevo Culej, na posljednjim mjestima u svojim izbornim jedinicama, javlja N1.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se nakon predaje lista novinarima.

'Drago mi je da sam ovdje s nositeljima lista. Nakon formalne predaje drago nam je da smo jučer usuglasili kandidature, postigli konsenzus. Liste su kvalitetna kombinacija ljudi s iskustvom. Sa svim temama ćemo se moći baviti zahvaljujući ekspertizi kandidatkinja i kandidata. Idemo s programom "Sigurna Hrvatska" u pobjedu. Smatramo da smo ispunili brojna izborna obećanja, da smo se nosili s velikim brojem kriza, posebno kad je riječ o Covidu-19', rekao je Plenković.

image
Gordan Jandroković, Andrej Plenković, Tomo Medved
Patrik Macek/POOL/PIXLL/CROPIX

Dodao je i da je ova kampanja prilika za predstavljanje vizije Hrvatske te šansa za transformaciju u brojnim područjima.

Osvrnuo se i na kvote žena na kandidacijskim listama.

'Stali smo iza naših građana. Želimo sredstva idućih godina iskoristiti za rast. Očekujemo na izborima pobjedu kao 2016. Dobili smo prijedloge sa županijskih razina, sastavljanje lista u ovako velikoj stranci nije jednostavna aktivnost. Ovaj put nismo uspjeli ispuniti kvotu, zbog toga nam je žao, ali kandidatkinje su pozicionirane i europskim institucijama i u Vladi i Hrvatskom saboru', rekao je Plenković, javlja N1.

image
Andrej Plenković, Tomo Medved, Marijana Petir, Davor Božinović
Patrik Macek/POOL/PIXLL/CROPIX

Upitan o preporukama Hrvatske biskupske konferencije, Plenković je rekao:

'Sustav vrijednosti HDZ-a je na nekoliko bitnih postulata - državotvornost, narodnjaštvo, demokršćanstvo. Većinu tih vrijednosti dijeli naš program. Stavili smo u prvi plan obitelj, to je u skladu s našim vrijednosnim sustavom.'

Osvrnuo se i na izjavu Miroslava Škore, koji je rekao da Plenković sigurno neće opet biti premijer.

image
Vili Beroš, Oleg Butković, Gordan Jandroković, Andrej Plenković, Tomo Medved, Marijana Petir
Patrik Macek/POOL/PIXLL/CROPIX

'On sigurno neće biti premijer. Idemo pobijediti, a gospodin Škoro se pokazao kao sjajan partner SDP-a i Zorana Milanovića, a kad vidite odnose između SDP-a i Škore, ne vidim da tu lete neke strelice, čak ni u kampanji', kaže Plenković.

Novinari su ga upitali i kako to da na listi nije bilo mjesta za Milijana Brkića.

'Koncept lista bio je uključivost. Nekih nema, a onih koje ima, trebaju se potruditi da dobijemo što veću potporu. Milijan Brkić nije bio niti predložen', odgovorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 18:13