DOZNAJEMO DETALJE

Plenković smijenio Horvata, razrješenje je zatražio preko odvjetnika

Sada već bivši ministar uhićen je jutros u velikoj akciji Uskoka i policije

Darko Horvat

 Ronald Gorsic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na osobni zahtjev, potvrđeno je Jutarnjem u subotu navečer od glasnogovornika Vlade. Kako doznajemo, Horvat je razrješenje zatražio preko odvjetnika.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu ujutro je uhićen i priveden na ispitivanje u USKOK-u zbog sumnje na zlouporabu položaja, a USKOK je zatražio da mu se odredi istražni zatvor.

Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti 2018. u vrijeme kad je bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva.

Premijer Plenković ranije u subotu nakon uhićenja Horvata sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan.

Govoreći o političkim posljedicama slučaja, Plenković je rekao da će o sudbini ministra Hrvata odlučiti kad sazna više o cijelom slučaju, a parlamentarna većina je stabilna te neće biti izvanrednih parlamentarnih izbora.

Potvrdio je da je tijekom prijepodneva kontaktirao sa svim članovima parlamentarne većine i oni, dodao je, podržavaju Vladu.

"Dakle, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu", naglasio je.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, policija po nalogu USKOK-a, uz Horvata, istražuje i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Kako Hina doznaje iz izvora bliskih istrazi, na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova bivša pomoćnica Ana Mandac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:33