POTVRĐENO IZ BANSKIH DVORA

PLENKOVIĆ SMIJENIO KUJUNDŽIĆA! DOZNAJEMO TKO BI GA MOGAO ZAMIJENITI Tri su najizglednija kandidata, dvojica se već javno nude premijeru

 
 Marko Todorov / CROPIX

Premijer Andrej Plenković razriješio je Milana Kujundžića u utorak s mjesta ministra zdravstva, potvrdio je medijima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Razrješenje je uslijedilo kao rezultat "nekretninske afere" sad već bivšeg ministra zdravstva.

Podsjetimo, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je stavio svoj mandat na raspolaganje zbog afere oko imovinske kartice i neprijavljene imovine, a jučer je poručio da od premijera Andreja Plenkovića očekuje da odluku donese temeljem činjenica, a ne medijskog linča.

Na konferenciji za novinare se ispričao na krivo ispunjenoj kartici, ali i ustvrdio da ništa od njegove imovine nije sakriveno, dodajući da se radi o "nomotehničkim greškama". Istaknuo je da se radi o orkestriranim napadima na njega pojedinačnih interesnih skupina.

Ministar zdravstva je još na subotnjem sastanku u Banskim dvorima odbio dati ostavku zbog afera s imovinskom karticom.

Kujundžićev odvjetnik Janko Grlić pobrojao je jučer sve nekretnine Kujundžića naglasivši kako je ona na Ravnicama u Zagrebu kupljena kreditom, ušteđevinom i pozajmicom, a da se tržišna vrijednost stana na Markuševcu mijenjala ovisno o tržišnim uvjetima.

Za nekretninu u Ivanbegovini kazao je da se radi o nasljedstvu i da je u imovinskoj kartici nije navedena površina neuređenog potkrovlja koje se ne koristi.

Za Novalju je rekao da Kujundžić ima jedan apartman, a drugi je prodao, dok je vlasništvo nekretnine u Klari preneseno na likvidatora. Za sva pitanja uputio je zainteresirane da se obrate na e-mail adresu odvjetničkog ureda.

Tko su mogući nasljednici

Već se neko vrijeme špekulira tko bi mogao preuzeti Ministarstvo zdravstva, a iako se u kuloarima spominje više imena, u ovome trenutku najizglednija su tri kandidata.

Prim. Željko Plazonić

Plazonić je specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije koji je većinu karijere odradio u riječkom KBC-u. Od 2016. godine državni tajnik je u Ministarstvu zdravstva, a odnedavno je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka. Plazonić je za Jutarnji list potvrdio kako bi prihvatio poziciju ministra kada bi se to od njega tražilo, ali da ga nitko još uvijek nije kontaktirao. Smatra da ministar mora biti netko dobro upoznat s radom ministarstva jer je ostalo još pola godine mandata. Također je naveo kako se u mnogim stvarima ne slaže s ministrom, kada je riječ o vođenju ministarstva, te da mu je projekte koje je smatrao vrijednima odbio.

Prof. dr. Vili Beroš

Pomoćnik ministra Kujundžića, neurokirurg koji je radio u KBC Sestre milosrdnice. Njegovo ime se spominje još otkako je Most u dva navrata tražio razrješenje ministra. Sinoć je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno priznao da bi prihvatio ponudu premijera Andreja Plenkovića da bude ministar zdravstva. Međutim, kaže i da takvu ponudu od premijera još uvijek nije dobio. - Ono što je izvjesno, mislim da će premijer, kao i do sada, donijeti odluku koja je na dobrobit zdravstva i naših pacijenata, rekao je.

Doc. dr. Dario Nakić

Bivši ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića koji je na toj poziciji bio svega deset mjeseci. Liječnik je u zadarskoj bolnici gdje je bio i dugogodišnji ravnatelj. Za Jutarnji list je jučer rekao kako ga nitko nije zvao da preuzme ministarstvo te da ministar još nije razriješen i da se samim time ne može još ništa govoriti na tu temu. Takvu mogućnost nije decidirano odbio, nego je rekao da o tome može govoriti ako mu netko ponudi poziciju. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 05:42