POLEMIKA

PLENKOVIĆ SPUSTIO BERNARDIĆU 'Zaista svašta priča gospodin koji je na krizu u Agrokoru reagirao s par selfieja u kupusu'

 Damir Krajač / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je uvjeren da je Lex Agrokor rađen u skladu s hrvatskim Ustavom, a nije komentirao nagađanja da bi osnivač Agrokora Ivica Todorić mogao tužiti Hrvatsku zbog tog zakona kojim je država uvela izvanrednu upravu u njegovu tvrtku.

"Teško mi je komentirati svaki dan nove informacije", kazao je premijer na proslavi Dana policije na zagrebačkom jezeru Jarun, odgovarajući na novinarska pitanja o mogućoj Todorićevoj tužbi protiv Hrvatske.

"Vlada ima jasan cilj od prvoga dana, a to je u okolnostima u kojima je najveća kompanija došla u poteškoće reagirati na način kojim se liječio domino efekt koji je bio negativan za hrvatsko gospodarstvo, naš financijski sustav, a s izvanrednom upravom doći u poziciju da kompanija dobro posluje da se radna mjesta održe i da se dovede proces restrukturiranja u takvu fazu da u konačnici dođe i do nagodbe i da ovaj proces koji smo pokrenuli početkom travnja rezultira pozitivno za zaposlenike, kompaniju i hrvatsku ekonomiju", kazao je premijer.

Što se tiče ustavnosti Lex Agrokora kazao je kako je "siguran da je rađen u skladu s Ustavom", jer je u procesu njegove izrade konzultiran "velik broj pravnih stručnjaka iz akademske zajednice i iz prakse. Ono što je najbitnije zakon je pisala kao što inače to radi, Vlada, odnosno nadležna ministarstva uz konzultiranje stručnjaka".

Na prozivke iz oporbe da je HDZ godinama "hranio neman zvanu Agrokor" Plenković je kazao da mu je to smiješno komentirati te da predsjednik SDP-a Davor Bernardić uistinu svašta govori. "Pjesmica cijele oporbe i onih koji su nas napadali posljednjih šest mjeseci bila je da mi spašavamo Todorića, da sve radimo radi njega, da je cijeli zakon osmišljen radi njega, da je cijeli zakon osmišljen kako bi potvrdili tu neraskidivu vezu između vlade, HDZ-a i Todorića, a sada vidimo nešto drugo. Kompletan okret za 180 stupnjeva te iste oporbe koja je tada svoj domet na reagiranje na takvu situaciju napravila s par selfija u kupusu".

Upitan zbog čega ministar Zdravko Marić ne želi govoriti o čemu je bilo riječi na sastanku s Todorićem Plenković je kazao da su "u tom procesu vodili niz razgovora".

"Ono što je izuzetno važno je da smo reagirali doslovno u posljednji trenutak i da smo na taj način, pred Uskrs, omogućili da oni koji su zaposleni u Agrokoru dobiju svoje plaće, a da se nastavi opskrba Konzuma i drugih dućana. Prema tome ove insinuacije za mene su irelevantne", ustvrdio je Plenković.

Na poruke ruskog veleposlanika koji je ustvrdio kako očekuje da se problem riješi na obostrani interes, što uključuje i Sberbanku Plenković je rekao da je ta banka "jedan od najvažnijih aktera u vjerovničkom vijeću, u konketkstu izvanredne uprave". "S njom se vodi kontinuirani dijalog", rekao je premijer, ističući da Sberbanka kao vjerovnik ima sva prava kao i drugi.

Dodao je i da potpredsjednica Vlade Martina Dalić u Rusiju uskoro ide u drugom kontekstu, "našeg bilateralnog, gospodarskog okvira suradnje s Rusijom".

Na pitanje može li Hrvatska snositi pravne posljedice ako revizijski nalaz u Agrokoru "bude nepovoljan" premijer je kazao da ne vidi "čemu takva dramatičnost sada". "Koliko sam ja informiran revizorska kuća koja radi proces revizije Agrokora i svih kompanija u njenom sustavu očito treba još jedno vrijeme kako bi tako obiman i zahtjevan posao dovršila. Kada ga dovrši prezentirat će svoje mišljenje i svoj stav i nakon toga ćemo ga komentirati", dodao je Plenković.

Izjavio je i da je pozicija HDZ-a, što se tiče formiranja istražnog povjerenstva u vezi Agrokora, bila sasvim jasna. "Što se nas tiče i što se tiče mene osobno nema tog detalja koji ne može biti podastrt ne samo Saboru nego i hrvatskoj javnosti. Ali ono što smo apsolutno željeli odbiti je ucjenjivanje od strane oporbe oko formiranja istražnog povjerenstva s izborom ustavnih sudaca. Zadaća hrvatskog Sabora je da donosi odluke kvalificiranom većinom, dakle dvotrećinskom, za izbor ustavnih sudaca pravovremeno, a ne da nam se dogodi situacija da imamo krnji Ustavni sud. To ne bi bila odgovornost HDZ-a nego onih koji su to pokušali ucjenjivati i koji nemaju nikakvo rješenje nego komentiraju vrlo površno i očito u nedostatku ideja mijenjaju stavove", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:06