PREMIJER U PODSTRANI

Plenković stao u Banožićevu obranu: ‘To je li avion doživio neki kvar ili nije, nije odgovornost ministra‘

Zrakoplovstvo obavlja tehničke kontrole. Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao, rekao je premijer

Blaženko Boban i Andrej Plenković

 Duje Klaric/Cropix

Reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva 2021.-2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom bile su tema sastanka Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković u Podstrani, piše Dnevnik.hr.

‘‘Kadrovska politika je važna, nema dobre usluge bez dovoljno ljudi koji rade‘‘, istaknuo je premijer te kazao da su povećane plaće što je poticaj mladim liječnicima i pedagozima.

‘‘Nema nikakvih novosti pored onoga što je priopćio MORH‘‘, kazao je upitan ima li novosti oko pada MiG-a 21.

‘‘Zrakoplovstvo obavlja tehničke kontrole. Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao‘‘, dodao je te podsjetio da će HRZ doživjeti transfromaciju kada stignu Rafalei, ‘‘koji imaju dva motora‘‘: ‘‘Imat ćemo sasvim drugu situaciju kad će cijela eskadrila francuskih Rafalea biti u Hrvatskoj. Nije ovo prvi put da se to dogodilo‘‘.

image

Andrej Plenković

Duje Klaric/Cropix

Odbacio je mogućnost da ima odgovornosti ministra obrane Maria Banožića, kao i njegove kao premijera u slučaju novinara Vladimira Matijanića - to je pitanje za zdravstvo, ponovio je stav vezan uz Matijanićevu smrt.

‘‘Je li avion doživio neki tehnički kvar ili nije, nije odgovornost ministra‘‘, poručio je Plenković odgovarajući na propitivanje Banožićeve odgovornosti, a na pitanje o konzultacijama u Saboru oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj potvrdio je da se vde razgovori.

‘‘Prijedlog ne samo da je u skladu s Ustavom i zakonom, nego u potpunosti slijedi sve situacije koje smo imali dosad. Ta priča koja govori o neustavnosti služi samo kao krinka. Stotinu ukrajinskih vojnika koji bi došli u Hrvatsku ne znam kome bi trebali predstavljati prepreku. Ako itko u Europskoj uniji treba imati refleksnu potporu Ukrajini, onda je to Hrvatska‘‘, smatra Plenković.

image

Danijel Marušić, Andrej Plenković i Blaženko Boban

Duje Klaric/Cropix

“Stvar je sasvim jasna, čista. Sve ostalo je politiziranje”, rekao je i izrazio uvjerenje da će saborski zastupnici donijeti razborite odluke.

Istanuo je i da je važno za Schengen to što je ministar financija Marko Primorac u Washingtonu radi potpisivanja Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

image

Danijel Marušić, Andrej Plenković i Blaženko Boban

Duje Klaric/Cropix

Stabilnost i ravnomjerni regionalni razvoj temelji su Vladine politike

Prvi sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina održan je prije šest godina u Zagrebu radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Dogovorena je tada praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezina ravnomjerna regionalnog razvoja.

Politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj Vladine politike, istaknuo je Plenković u Podstrani te podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, kao i potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine.

image

Sastanak predsjednika Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Duje Klaric/Cropix

"Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata", rekao je te izdvojio kako su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a s 1. siječnjem 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je također da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019. godine. "Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio Sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama", dodao je Plenković, piše Dnevnik.hr.

image

Danijel Marušić, Andrej Plenković i Blaženko Boban

Duje Klaric/Cropix
image

Sastanak predsjednika Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Duje Klaric/Cropix
image

Sastanak predsjednika Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:10