PREMIJER U SARAJEVU

Plenković stao u obranu Milanovića: ‘Nema dileme što se tiče Srebrenice, stvari se mogu brzo izvući iz konteksta‘

Predsjednik Vlade doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković doputovao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji.

Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija su nakon službenih razgovora stali pred novinare.

Nakon razgovora dviju delegacija, Tegeltija je kazao kako su zajednički zaključili da BiH i Hrvatska imaju dobre odnose koji se razvijaju uz sve pokušaje pojedinaca da tu sliku predstave na neki drugi način.

- Naši ekonomski odnosi su na jako visokom nivou. Hrvatska spada u tri zemlje najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, veliki pad u našoj trgovinskoj razmjeni smo nadoknadili u prvih deset mjeseci ove godine. Očekujemo da će premašiti 2 milijarde eura do kraja godine.

image

Zoran Tegeltija

Antonio Balic/Cropix

Komentirao je i mostove kod Svilaja i Nove Gradiške.

- Postoji suglasnost da se gradi nakon mnogo godina, to će biti u interesu i jednih i drugih građana.

- Od velike je važnosti da uspostavimo zeleni koridor na granici s EU, a jedina zemlja s kojom možemo o tome razgovarati je Hrvatska, očekujemo da ćemo na proljeće imati dogovor, rekao je.

- Migracije se vrlo čudno pomiču, no stav je da Hrvatska neće nikad pristupiti postavljanju žica kako bi spriječili ilegalne migracije, iako je to moda u EU, dodao je.

Nakon Tegeltija, medijima se obratio i Plenković.

- Ovo je moj drugi službeni posjet. Dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj, kao partner. Na tragu svih dosadašnjih posjeta, šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri naroda BiH. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum, želimo da svi zastupnici budu legitimno zastupljeni.

image

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković doputovao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini

Antonio Balic/Cropix

Kazao je kako Hrvatska želi pomoći BIH na putu prema integracijama i kako su im pružili ruku potpore po pitanju pandemije.

- Po pitanju nezakonitih migracija moramo surađivati, važna je suradnja naših policija i nadležnih službi kako bi spriječili da mnogi ljudi ne dođu u situaciju da budu izmanipulirani i završe tragično.

Dodao je kako je Hrvatska spremna povećati trgovinsku suradnju i razmjenu s BIH te povećati suradnju u području energetike.

- Jasna je spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog. Pokrenut je projekt izgradnje mosta kod Gradiške i to je još jedan pravac iz BiH prema Hrvatskoj i EU.

- Naša će razmjena ići sigurno preko 2 milijarde eura ove godine, predložio sam da se tijekom iduće godine organizira veliki hrvatsko-bih gospodarski forum u Sarajevu. Želimo u Hrvatskoj organizirati i sastanak između Vlade RH i vijeća ministara BiH. Stavit ćemo na stol sva otvorena pitanja i mogućnosti suradnje.

image

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković doputovao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini

Antonio Balic/Cropix

- Što se tiče unutarnjih političkih pitanja u BiH, ključna je poruka o cjelovitosti BiH i pravilnom funkcioniranju institucija BIH. Razumjeli smo od Tegeltije da je Vijeće imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, a mi u Hrvatskoj se sastajemo barem jednom tjedno. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament. Hrvatska ne želi vidjeti ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Daytonski sporazum. Tuđman je bio jedan od ključnih aktera koji je pomogao da se dogovor u Daytonu dogodi.

- Što se tiče izbornog zakona, do tog dogovora treba doći kako bi svi narodi bili jednako zastupljeni. Željeli bismo da su naši odnosi prohodni i intenzivni. Zanima me može li se nešto očekivati u 2021. ili će se razgovori produljiti na 2022. Ima nekoliko mjeseci za razgovore, željeli bismo da rezultiraju pravičnim dogovorom. Svi zajedno trebamo učiniti maksimalan napor da u BiH dođe do dogovora i da država funkcionira na legitiman način. Mostar je sada jedan pozitivan primjer i konkretna točka u pronalaženju konsenzusa u izbornom zakonu.

Plenković je komentirao odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori .

- Na tom području riječ je o vojnom objektu, ne živi nitko u blizini te lokacije, i nema ugroze za zdravlje. Kroz dijalog trebamo razjasniti bilo kakve elemente koji su od zabrinutosti - komentirao je.

- Što se tiče položaja hrvatskog naroda u BiH, jedinstven je stav, moramo ga unaprijediti, moraju biti legitimno zastupljeni, zato je važan proces reformi izbornog zakona.

Dotaknuo se i pitanja genocida u Srebrenici i kazao kako vjeruje da predsjednik Zoran Milanović nema nikakvih dilema oko Srebrenice te da je objasnio što je mislio, jer se 'u takvim izjavama stvari jako brzo mogu izvući iz konteksta'.

- Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsjednik Milanović uspio objasniti ono što je htio reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, vidjeli ste i neke njegove ranije izjave gdje i on oko Srebrenice i genocida nije imao nikakvih dilema - rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Antonio Balic/Cropix
image

Andrej Plenković

Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:23