O ODLASKU U BOLNICU

Plenković: ‘Što biste vi napravili da deseti dan izolacije kašljete? Možda išli u lunapark?

‘Svi su angažirani i ovo će biti dobar primjer korištenja sredstava iz europskog fonda solidarnosti‘, rekao je Plenković
 Boris Kovacev/Cropix

Nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije novinarima se obratio Andrej Plenković.

- Smisao sastanka je bila priprema dokumentacije svih resora kako bi se sredinom siječnja pripremila dokumentacija za natječaj i omogućila obnova projekata. Posao je pred nama, sredstva su tu. Jučer sam razgovarao s Ursulom von der Leyen, oni su spremni pomoći i u vezi ovoga potresa. Krenut ćemo s procjenama šteta. Ekipe su već bile u Sisku, Petrinji, obići će i Glinu, Ministarstvo će za sutrašnju Vladu pripremiti posebnu odluku. Ući ćemo s interventnih 20 milijuna kuna kako bi gradovi i općine imali sredstva za interventne mjere: popravci krovova, zidova, da ne prokišnjava... tu ćemo reagirati odmah. To je najbitnije s današnjeg sastanka, svi su angažirani i ovo će biti dobar primjer korištenja sredstava iz europskog fonda solidarnosti, rekao je Plenković.

Obnova Siska i Petrinje

Plenković je dodao da Sisačko-moslavačka županija novac može očekivati već sutra.

- Sutra. 20 milijuna kuna, pronaći ćemo sredstva iz pričuve, iz preraspodjele resora... sutra će sredstva biti puštena prema županiji.

Osvrnuo se i na mogućnost da se u Zakon o obnovi Zagreba uvrste i Sisak i Petrinja.

- Već sam rekao da ćemo pravni okvir pronaći. Sutra idemo s interventnim mjerama a Ministarstvo će pronaći najbolje rješenje. Današnji sastanak i sredstva 683 milijuna eura, 5 milijardi kuna je to, za 2021. i 2022. Ta sredstva idu za javno. G. Vanđelić sa svojim fondom brine o privatnom. Naći ćemo rješenje po sličnom modelu, rekao je Plenković.

'Kalinićeve eskapade je teško razumjeti'

Osvrnuo se i na kritike Pavla Kalinića koji je rekao da vladajući nakon potresa 'samo šetaju, a ništa ne rade'.

- Nije prvi put da on ima eskapade koje je teško razumjeti. Iz Grada Zagreba se čvrsto ograđuju od izjava Kalinića.

Premijer je i prokomentirao tekst iz Nacionala da je završio u bolnici u Jordanovcu zbog lakše upale pluća.

- To je obična gluma s ekskluzivnim pričama. Što biste vi napravili da nakon deset dana izolacije i dalje kašljete? Išli u lunapark? Ne, išli bi kod doktora! Sve je bilo transparentno, imali ste me na videu svaki dan a to što netko glumi s ekskluzivama to je njihov problem, a ne moj.

Kada je riječ o kritikama oporbe na rad Vlade, Plenković kaže:

- Što će drugo oporba nego kritizirati Vladu? Ne bi bilo logično da hvale Vladu. Moj ocjena? Ovo je jedna teška godina, u kojoj smo imali pandemiju, dva jaka potresa, danas treći, na Visu... S obzirom na kakav je bio cijeli prvi mandat i početak ovoga, rekao bih uobičajeno za nas što se tiče raznih tereta ali trudili smo se učiniti sve što je u ovim okolnostima bilo nužno. Pokazali smo snagu države... Pritom smo zadržali smjer i pravac onoga što je krasilo naš prošli mandat, to je odgovorna politika upravljanja javnim financijama...

O mjerama: 'Treba još izdržati'

Upitan o epidemiološkoj situaciji i mogućnosti ublažavanja mjera, rekao je da je trend smanjenja broja novozaraženih dobar, no nije još vrijeme za opustiti se.

- Danas je opet pad novozaraženih i testiranih. Prvi su podaci nakon većeg testiranja u zadnjih pet dana, a i oni su niži nego prije tjedan dana. Trend je dobar ali nema opuštanja. Treba izdržati još ovih nekoliko dana, biti discipliniran na Staru godinu i izbjeći širenje zaraze. Pratit ćemo situaciju i kad ocijenimo da je došlo vrijeme da se nešto relaksira, relaksirat će se, ali danas je rano reći što će biti za deset dana. Moramo paziti na kliničku sliku tijekom siječnja. Inače, danas je stiglo skoro 8.000 doza novog cjepiva. Tranše će sada ići na tjednoj bazi...

Takozvani semafor nije dobro rješenje, smatra Plenković.

- Mi smo od početka neskloni takvoj logici jer ona sputava strategiju koju vodimo. Oni koji su se vodili semaforima su ostajali zatvoreni jako dugo. Pogledajte Macrona... Možete gledati na bitku protiv pandemije s dva kuta: jedan je isključivo epidemiološka struka koja se svodi na koncept karantene iz 14. stoljeća. Zdrav dalje od bolesnoga i obrnuto. Istodobno, Vlade nemaju luksuz da se stave u kolosijek tog pogleda. Mi moramo osigurati plaće, mirovine, gospodarstvo, kontinuitet života i zato se sve sastoji u balansiranju. To je teško, postoji zamor svih, uključujući i nas, ali covid je tu i moramo se boriti. Nije ugodno, nije ni nama drago što ne rade restorani, kafići, teretane... Sad je trenutak da se malo strpimo, zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:17