SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Stožer će izraditi paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati život i rad‘

Mjere su usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli, poručio je Plenović na Vladi
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na jučerašnji posjet Vukovaru i obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Još jednom smo poslali važne poruke, o važnosti Vukovara i važnosti hrvatske žrtve i simbola pobjede te iskazali zahvalnost braniteljima. Drago mi je da je s nama bio i Boris Milošević kao što je bio i u Kninu, poručio je na početku sjednice.

- Mi smo za Vukovar učinili znatne napore u zadnje četiri godine da pomognemo u kvaliteti života Vukovarcima i Vukovarkama u svim aspektima - u stambenom zbrinjavanju, kulturi, europskim fondovima, regionalnom razvoja, infrastrukturi... Drago nam je da vidimo napredak, poručio je.

Potom se osvrnuo na trenutnu situaciju oko koronavirusa te je u kontekstu brojeva ovih dana još jednom apelirao da je situacija ozbiljna.

- Razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i HZJZ-a te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije. U tri zadnja tjedna imali smo udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan. U tri tjedna rast se nastavio ali se bitno usporio. Iako rast nije velik zabrinjava što su brojke na dnevnoj razini visoke. Mjere su očito usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli, poručio je.

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, "što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije".

- Moramo napraviti dodatne napore da se smanji opterećenje na zdravstveni sustav. Zbog toga smo razgovarali o tome kako bi stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati život i rad da se smanji širenje epidemije, tu je važno da se svi pridržavaju mjera. Imamo situacija da su ljudi više u unutarnjim prostorima, rekao je.

Danas se na temu koronavirusa održava sjednica Europskoga vijeća.

- Razgovarat ćemo o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezano za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ, rekao je Plenković te još jednom apelirao:

- Držimo distancu, nosimo maske, nemojmo se rukovati, prozračujemo prostore, smanjimo druženja. Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u slijedećim danima, rekao je Plenković.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je u prvih 19 dana u studenom u Hrvatskoj udvostručen broj hospitaliziranih osoba koje su zaražene koronavirusom, a broj pacijenata na respiratoru kontinuirano raste.

Dulibić je rekao da se na jučerašnji dan na bolničkom liječenju nalazilo 1877 osoba, dok je 205 osoba bilo na respiratoru, a u bolnice je tijekom proteklih tjedan dana zaprimljeno 1596 covid pacijenata, dok je otpušteno njih 1086.

U izvješću o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, Dulibić je upozorio da trenutni postotak novozaraženih, koji ne dolaze iz samoizolacije, iznosi visokih 80 posto.

- To znači da se velika većina pozitivnih sugrađana slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kazao je Dulibić.

Pritom je naglasio da je stopa smrtnosti od zaraze koronavirusom nekoliko puta veća od sezonske gripe, a infekcija može uzrokovati dugotrajne bolesti čak i kod mladih i prethodno zdravih osoba.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordan 3251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba.

Dulibić je istaknuo kako je proteklog tjedna izdana uputa o preraspodjeli medicinskih sestara za rad s oboljelima od koronavirusa, te uputa o potrebi osiguranja dovoljnog broja ljudskih resursa za potporu bolničkim koordinatorima koji će pružati informacije o slobodnim terminima zdravstvenih usluga.

Također, izdana je uputa o nužnom povećanju kapaciteta u jedinicama centralnog naručivanja i dodatnih termina za naručivanje izvanbolničkih pacijenata na dijagnostičke postupke i specijalističke preglede, te uputa za provođenje zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika kod pacijenata u izolaciji i samoizolaciji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da u ovom trenutku imamo deset županija pod strožim mjerama. Poručio je da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera za čitavu Hrvatsku, s obzirom na porast broja zaraženih.

- Moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog, pogotovo bolničkog sustava, objasnio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27