JEDNODNEVNI POSJET

Plenković susretom u NATO-voj bazi otpočeo posjet Španjolskoj pa produžio na sastanak sa Sánchezom

Hrvatski premijer je došao u Španjolsku kako bi uzvratio Sánchezu za njegov posjet Zagrebu u listopadu

Andrej Plenković i Pedro Sánchez

 Javier Soriano/AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković otpočeo je u srijedu jednodnevni posjet Španjolskoj gdje je ujutro posjetio vojnu bazu NATO saveza nedaleko od Madrida.

Plenković je iz Zagreba sletio zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u NATO-ovoj bazi u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida. Ondje se u 9 sati sastao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom, no ulazak je bio zabranjen novinarima.

Plenović je nakon sastanka produžio automobilom do sjevera Madrida gdje je u zgradi španjolske vlade u 12 sati imao zakazan susret sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom.

Hrvatski premijer je došao u Španjolsku kako bi uzvratio Sánchezu za njegov posjet Zagrebu u listopadu.

Nakon što se u četvrtak u Zagrebu srušila besposadna letjelica lansirana iz smjera ratom pogođene Ukrajine, Plenković je odučio posjetiti bazu u Torrejónu.

NATO savez koristi tu bazu za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku. Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", ali u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

U srijedu su s Plenkovićem doputovali zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec i zapovjednik bojne zračnog motrenja i navođenja Krešimir Tafra. Križanec i Tafra će ostati do kraja dana u bazi, rekla je osoba iz hrvatske delegacije.

Do objave ove vijesti Plenković nije davao izjave niti je bilo informacija iz NATO-ove baze. Hrvatski premijer bi trebao dati izjave medijima nakon susreta sa Sánchezom.

Plenković bi se do kraja dana trebao sastati s predsjednicom španjolskog parlamenta Meritxell Batet i kraljem Felipeom VI., a posjet bi trebao okončati susretom s hrvatskom zajednicom u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 10:03