SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Svaka četvrta starija osoba nije cijepljena. Oni su u visokom riziku, brojke su jasne‘

‘Ušli smo u razdoblje hladnog vremena koje je donijelo porast slučajeva. Izgledno je da će tako biti i danas‘, rekao je premijer
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade Republike Hrvatske da je hladno vrijeme donijelo porast broj zaraženih koronavirusom.

- Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnog vremena koje je donijelo porast slučajeva. Izgledno je da će tako biti i danas. Upozorenje je to da se trebamo pridržavati osnovnih mjera i uputa te da je cijepljenje nužno za zaštitu. Svaka četvrta osoba starija od 65 koja nije cijepljena u visokom je rizik od oboljenja od covida. Koronavirus je već odnio znatan broj života. Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već dosad odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti premašiti brojku od devet tisuća preminulih s covidom ili od njega. To je veliki danak koji plaćamo kao društvo. Danas imam cjepivo i nema razloga da broj preminulih i oboljelih bude ovako visok. Odgovornost je svakog da donese razumnu odluku hoće li se cijepiti - rekao je Plenković.

- Od početka listopada, 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Osamdeset posto priključenih na respirator nije bilo cijepljeno. Devedeset osam posto preminulih imalo je više od 50 godina. Svi smo suglasni sa stavom HZJZ-a o trećoj dozi da se ona treba primijeniti na imunokompromitirane i djelatnike u zdravstvenom sustavu. Necijepljeni su rezervoar u kojemu se virus najviše širi. Cijepljeni također mogu prenijeti virus, ali manje. Cijepljeni mogu oboljeti od covida-19, ali je bolest znatno slabija - dodao je premijer.

Plenković je na sjednici konstatirao i da se vlada sastala s predstavnicima lokalne i županijske vlasti te da se na tom sastanku raspravljalo o borbi protiv koronavirusa i realizaciji projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Premijer se zahvalio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na organiziranju Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva te konstatirao da je dijalog s tim sektorima iznimno važan.

Plenković je dodao da su se predstavnici Vlade sastali s predstavnicima Europske investicijske banke te rekao da je Hrvatska od EIB-a tijekom protekla dva desetljeća primila sedam milijardi eura kredita za razne projekte.

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak će na sjednici donijeti odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem Državnom proračunu, kao i odluku o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na dnevnom redu sjednice su izmjene i dopune Zakona o trošarinama (EU), izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama (EU).

Vlada će se očitovati i o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću.

Podsjetimo, njegov opoziv traže 34 oporbena zastupnika zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:07