ODGOVOR PREDSJEDNIKU

Plenković: ‘Sve je više primitivnih političara poput Milanovića, a oni koji ga podržavaju jadni su kao i on‘

Premijer kaže da je predsjednik promijenio politički diskurs tako da raste broj jednako primitivnih političara koji narušavaju političku kulturu

Andrej Plenković

 Jure Miskovic/Cropix

Premijer Andrej Plenković u Osijeku se osvrnuo na posljednje izjave predsjednika države Zorana Milanovića vezano uz ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić i svega što se događa u DORH-u.

- To je sve uobičajen repertoar vulgarnosti, divljaštva, primitivizma, nekulture... čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da raste broj jednako primitivnih političara kao što je on i koji nam narušavaju političku kulturu. Ruinirao je političku kulturu i predlažem da preslušate njegove izjave o DORH-u i USKOK-u u trenutku kada je njegov jatak iz Slovenske, Kovačević, uhićen na jesen 2020. To je bio prekretnički trenutak za model ponašanja, diskursa nekulture, primitivizma, divljaštva sve vrijeme nastojeći optuživati druge, a u svakoj njegovoj rečenici vidite njega, njegov loš karakter, bezobraštinu i političku nekulturu koja smanjuje manevarski prostor za normalno komuniciranje, rekao je Plenković i dodao.

- Na žalost, jedan dio političke scene ga slijedi, vidi u njemu uzora, osobito ovi njegovi nasljednici u SDP-u čiji je glavni tajnik morao radi ostavku, a očito su svi znali da su falsificirali potpise za izbore u Slavonskom Brodu. Zamislite samo da je riječ o glavnom tajniku HDZ-a, ne bi prestali o tome pričati svi skupa. Nakon sortirnice, falsificiranja potpisa ovi koji još u njemu vide neku perspektivu, da bi ga podržali jednako su jadni kao on, poručio je Plenković, koji se osvrnuo i na sastanak s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek kao i teze da je riječ o nekoj njegovoj vendeti.

- Informacije od državne odvjetnice su identične onome što je rekla javno. Nebulozne su teze koje dolaze od Milanovića i njegovih jataka Mosta da je to nekakva vendeta. Ove interne stvari unutar DORH-a i USKOK-a nemaju veze s izvršnom vlašću, Vladom, našim utjecajem, a kamoli s teorijama koje nisu ni teorije. To je jedno naklapanje koje je čak i za kafane škrto, loše, krivo... Slušajmo što je rekao DORH i državna odvjetnica, a sve drugo je politiziranje i nastojanje da se u svakoj temi sakrije sramota SDP-a i da bi se prebacivao fokus na HDZ, rekao je Plenković, koji se osvrnuo i na Milanovićevu izjavu da je godišnje izvješće MORH-a nezakonito i falsificirano.

- Jedno i drugo je neistinito. Samo da vidite o kakvom se čovjeku radi – kad mu ministar Banožić uputi nekakav dopis, on mu ne odgovara, nego šalje na Vladu. Znači, njemu ministar obrane u Vladi nije partner. Pa, onda mi proslijedimo ministru... Što se tiče ulaganja u obranu, naših 2 posto BDP-a koja ulažemo u obranu i modernizaciju oružanih snaga izaziva respekt kod naših europskih partnera. Što se tiče obrane mi stojimo dobro, a što to njemu nije drago, to je njegov problem, poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:26