PROPALI REFERENDUMI

PLENKOVIĆ 'Svi će imati uvid u neispravne potpise'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će ministarstvo uprave omogućiti svim zainteresiranim stranama uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim, a koje su prikupile inicijative za sazivanje referenduma.

"Dvije inicijative, jedna s dva pitanja, a jedna s jednim, predali su potpise koji su detaljno pregledani. APIS i povjerenstvo nadležno za to napravili su trijažu onoga što je u skladu za zakonom i onoga što nije. Ministarstvo uprave omogućit će svima, ne samo predstavnicima tih inicijativa, nego bilo kome zainteresiranom, uključujući i medije, da dobiju uvid upravo u one potpise koji su proglašeni neispravnim pa će se svatko moći uvjeriti što je istina, a što netko misli da možda nije istina", rekao je Plenković.

Dodao je kako statistika pokazuje da je i kod prijašnjih inicijativa bilo između 9 i 11 posto neispravnih potpisa.

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj prikupljale su potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

Pri provjeri vjerodostojnosti prikupljenih potpisa utvrđeno je da je bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:23