NOVA POLEMIKA S NOVINARIMA

Plenković: ‘Svi koje sam ranije nabrojao namjerno su krivo izgovarali Filipovićevo ime. Da pustim snimke?‘

Predsjednik HDZ-a je imao još jedan vrlo polemičan susret s reporterima okupljenima u njegovoj stranačkoj središnjici
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici u Zagrebu.

- Jedinstven je stav da je ovo pobjeda HDZ-a, da smo kada je riječ o općinama, gradovima i županijama ostvarili premoćnu pobjedu - kazao je. Ustvrdio je i da imaju 15 županija te da je HDZ u svojoj politici pobjeđivanja i dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske ostvario iskorake.

- Izrazili smo zadovoljstvo i s pobjedom u Osijeku, nizu drugih gradova. Zadovoljni smo, bilo je rezultata koji nisu bili u skladu s očekivanjima, to je u Splitu i Šibensko-kninskoj županiji. Ne možemo pobjeđivati svugdje, izvući ćemo pouke, a sve će organizacije dati političko i financijsko izvješće - kazao je.

- Rekao sam da je naša politika vođenja zaista kvalitetnog upravljanja na svim razinama u Hrvatskoj, bilo da je riječ o nacionalnoj, županijskoj ili općinskoj razini. Imali smo odličnu suradnju sa županima, načelnicima, isto očekujemo i s novom vlašću u Zagrebu - kazao je.

Kazao je i kakvu suradnju očekuje s Radimirom Čačićem nakon što je izgubio izbore za varaždinskog župana.

- Na početku smo, kada smo stvarali partnerstvo u drugom mandatu ove Vlade, rekli smo da je lokalna utakmica lokalna utakmica i da ne utječe na suradnju na nacionalnoj razini. Stura je sastanak koalicije pa ćemo razgovarati - kazao je.

- Imali smo unutarstranačke izbore u studenome. Sve lokalne organizacije su dobile svježi legitimitet naših članova. U idućih šest mjeseci ćemo ponovno organizirati unutarstranačke izbore na lokalnim razinama. Nije se dogodilo ništa dramatično da bismo morali donositi hitne odluke tog tipa. Nekad dobijete povjerenje, nekad u maloj količini, ali ukupan dojam rezultata je pobjednički - kazao je.

Osvrnuo se na rezultate HDZ-ovih kandidata u Splitu i Zagrebu.

- Vice Mihanović kao i Davor Filipović bili su glavne mete u medijskoj kampanji. Ono što sam rekao jutros je sto posto točno, iza toga stojim i to je vrsta agresije koja je utjecala na rezultate. Kako je kampanja odmicala mislim da je Mihanović dominirao. Puljak je vrtio šuplju priču cijelo vrijeme. Neka bude ponosan na anitsemita koji mu je zamjenik gradonačelnika i neka se pere u iduće četiri godine - kazao je.

Uslijedila je njegova polemika s reporterom RTL-a.

- Svi koje sam spomenuo, uključujući i vašu kuću, su u emisijama krivo govorili ime Davora Filipovića. Dogodilo se dva puta, imamo evidenciju. Isto se događalo u nekim tiskovnim medijima. Lapsus je Branko Bačić, a ovo se događalo očito namjerno. Kada kažete istinu i stojite iza toga, nije ovo udar na medije. Nisu mediji svete krave pa da ne možemo o tome govoriti - kazao je.

- Krajnje bezobrazna i neprimjerena izjava predsjednika HND-a koji je tiši, sporiji, možemo reći evazivniji kada treba kritizirati Milanovića koji HRT naziva Yutelom, novinare HTV-a plaćenicima jedne političke stranke, dnevne listove naziva lihvarima, vaše vodstvo kaže da maknete jednog komentatora, Puhovskog, pa ga ne vidimo u programu. Gospodin Zovko kad treba reagirati na Milanovića je puno obazriviji. Usudi se govoriti o meni da je dovoljno da bude jedan Lukašenko u Europi. To je izlaženje iz okvira i može se kvalificirati kao pristranost - kazao je Plenković.

Premijer je nakon toga raspravljao s reporterom RTL-a o Žarku Puhovskom.

- Nakon Milanovićeve izjave ja ga na RTL-u nisam vidio. Nemam dojam da ste imali problem s njim zadnjih pet godina. U biti ovako je. Istina je iduća. Gospodin Puhovski je ničim izazvan samoinicijativno odlučio više ne biti vaš komentator? I onda ste umjesto njega doveli Lalića koji dva dana uoči prvog kruga izbora kao neovisni politički komentator, inače deklarirani ljevičar, vi dovedete analitičara koji na najgori mogući način izvrijeđa kandidata HDZ-a - kazao je Plenković.

Plenković je kazao i da nije problem da mediji u uređivačkoj poltiici i stavovima koje zagovaraju slijede političku liniju i opciju.

- Ne možemo u Hrvatskoj živjeti u uvjerenju da su svi neutralni, nepristrani, otprilike promatrači, a njihova linija u realnosti zauzima stav neke opcije. O tome govorim. To je činjenica, samo to treba jasno reći - kazao je premijer.

Na pitanje reportera N1 Marka Perožića što smatra da bi trebalo stajati na njihovom plakatu, premijer je kazao da je N1 konzervativna televizija, najkonzervativnija koja postoji u Europi.

Na pitanje koja bi bila namjera pojedinih medija da sabotiraju njegova kandidata, premijer je kazao da su oni njega hvalili.

- Govorili su da se ne zove Davor ne bi li mu pomogli da ostvari što bolji rezultat - kazao je kroz ironiju premijer.

Na konstataciju reportera N1 da se na televiziji pojavljuju i drugi analitičari te da je jedan od njih radio za Vladu, konkretno Krešimir Macan, premijer je kazao:

- Radio je za Vladu prije tri godine kao vanjski, odnosno kao posebni savjetnik, prestao je to raditi i što od tada on radi za Vladu? Vaša televizija, vaš portal je krivo skratio i interpretirao moju izjavu, to je element medijske manipulacije, dali ste intervju s gospođom Kekin koja odgovara na skraćenu manipulaciju moje izjave i govori da Hrvatska nije HDZ. Kažem da je ključna poruka 2016. bila mijenjamo HDZ da bismo mijenjali Hrvatsku. Onda je došao Možemo! s porukom mijenjamo Zagreb da bismo mijenjali Hrvatsku i dodam što im to nije dobro. Da smo osigurali plaće, 215 tisuća radnika u Zagrebu je dobilo 2,9 milijardi kuna zahvaljujući ne odluci Možemo! nego Plenkovićeve HDZ-ove Vlade i osiguralo egzistenciju obiteljima. Nije u redu da takve izjave skratite pa da je komentar gospođe Kekin da kažem da HDZ ima ekskluzivno pravo na domoljublje. Kad ste to čuli od mene? To je medijska manipulacija. To mogu pročitati kao namjernu pristranost da se napravi konflikt na nečemu što nije bilo izgovoreno. Svaki put ću se tome usprotiviti jer nije normalno da se takva stvar napravi, da se izvrću riječi premijera, pa da predsjednik HND-a, poznat kao miran i pristojan na svom radnom mjestu, to je HRT, kaže dovoljno da imamo jednog Lukašenka. Slučajno je tu tezu provlačio Milanović - kazao je.

- Ovo što ste danas izrezali iz moje izjave, pa postavili upit Kekin se zove medijska manipulacija koja je dokaziva. Pustite snimku izjave, pogledajte skraćenu verziju na portalu, pitanje njoj, njezin odgovor, to se zove medijska manipulacija - kazao je.

- Recite što sam rekao protiv bilo kojeg novinara danas? Vi ste gospodine Perožiću sa mnom radili intervjue dok ste bili na Radiju 101. Jesam tamo dolazio kao HDZ-ovac? Jesam, dapače. Jeste li čuli prije o meni nešto što bi dovodilo neovisnu slobodu medija u pitanje? Niste. Danas sam kazao da smo imali veliku agresiju prema dva ključna kandidata u dva velika grada. Da nije bilo vašeg kolege u 20. minuti izjave za medije čuli gle postoji Varaždinska županija, možda postoji Bjelovarsko-bilogorska županija. Bio je Split i Šibensko-kninska županija. Ono što sam govorio nije uvrijedilo niti jednog novinara, samo sam konstatirao istinu - kazao je premijer.

Na konstataciju da je činjenica da je bilo grešaka premijer je kazao:

- Kako se zove gospodin Filipović? Kako mu je ime? Bitno je to. Koje su ime stalno pisali ili izgovarali da nije Davor? Sad gledajte di je kvaka. Nisu rekli da se zove Darko, Dubravko, Dalibor, Petar, Andrija, Marko. Znate kako su ga nazivali? Kako su baš svi to krivo ime napisali? Damir. To je bilo svaki put slučajno i da je 1000 posto to bio lapsus - kazao je premijer.

- Da su ga stalno zvali četvrtim imenom rekao bih lapsus, ali da je svaki put lapsus Damir to ne bi bilo slučajno - kazao je Plenković.

- Ma ja u biti izmišljam ovo. Izmislio sam da su ga našim televizijama slučajno svaki put zvali Damir. A što hoćete da bude dokaz? Da pustim snimke? - pitao je premijer reportera N1.

- Kako to njega nitko prije kampanje i poslije kampanje nije nazvao Damirom? Baš kampanja dok traje na Novoj, RTL-u i pojedinim dnevnicima postoji u kampanji Damir - kazao je.

Reporter N1 mu je odgovorio da se Davor Filipović prije ovih izbora baš nije pojavljivao u medijima, premijer je Perožiću kazao da je to možda tako jer nije pratio Gradsku skupštinu.

- Ovo što sam danas izgovorio nije bio napad na novinare nego istinito komentiranje nečega što se događalo. To su fakti i to vi svi jako dobro znate. Praviti se nevješti pa reći da sam se naljutio ili najbolja teza lijevog kruga nešto je nervozan. Što bih bio nervozan? Naredne tri godine svaki put ću se usprotiviti manipulaciji. Moramo to ljudima objašnjavati kad nekoga čitaju i gledaju, da znaju koga gledaju i čitaju. Ne bave se svi intenzivno politikom - kazao je.

Premijer se ponovno osvrnuo na lokalne izbore.

- Domovinski pokret je izmišljen da bi došao na mjesto HDZ-a jer valjda nisu utjecajni u današnjem HDZ-u. Stalno ću to govoriti jer to tako je. Ili su to bivši HDZ-ovci poput Škore ili iz nekih malih stranaka. To je za ljevicu super. Škoro je proglašen huškačem jer je napadao Tomaševića. A kad napada HDZ, onda je to okej. To je ključ, poanta je dvostrukih kriterija. Ako Milanović nešto kaže, onda je to pitanje stila, a ja sam Lukašenko. Ne može, neću dozvoliti dvostruke kriterije - kazao je.

Što se tiče mjesta u kojima je HDZ izgubio, Plenković je kazao da neće biti sankcija, već prema statutu slijede unutarstranački izbori.

Govoreći o Mihanoviću kazao je da misli da je Puljak opterećeniji.

- On si je uprtio na pleća Ivoševića, za kojeg nisam ni znao da postoji, i sad ga nosi. Ako ne da odmah ostavku, nosit će ga 4 godine. Udruge poput novinarskog društva bi trebale graknuti na Puljka što ima antisemita za zamjenika, kako ga možeš nositi sa sobom, slikati se s njim - kazao je premijer.

Novinar je premijera podsjetio da je Tuđman imao izjave o Židovima poput one da je sretan što mu žena nije Židovka.

- Ma jeste li vi čitali što? - kazao je Plenković te konstatirao da su ta izjava i ono što je Ivošević napisao neusporedivo.

- Mislite da je to isto? Mislite da je to identično? Vi imate ozbiljan problem razumijevanja te rečenice - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:25