IZJAVA NAKON SASTANKA KLUBA

PLENKOVIĆ 'Tko god mi radi o glavi, neće uspjeti. Ali očekujem da se afera SMS istraži do kraja'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a u prostorijama Hrvatskog sabora da smatra da se našao dobar kompromis oko mirovinske reforme te da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pripremio još nekoliko izmjena. - Reforma će biti korisna za naše građane treće životne dobi, rekao je u kratkom obraćanju novinarima Plenković.

Premijer je zatim, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da između njega i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko njezine kandidature na nadolazećim predsjedničkim izborima nema nikakvih dilema. - Mislim da smo se dobro razumjeli. Znamo što će odlučiti, rekao je premijer.

Plenković je rekao da oni koji mu navodno rade o glavi, referirajući se pritom na napise u tjedniku Nacional, neće uspjeti.

- Ne sumnjam ni u koga. Tko god to radi, neće uspjeti, ali očekujem od svih koji istražuju ovo što se kolokvijalno zove 'afera SMS' da to istraže do kraja jer tu se fabriciranjem različitih dokumenata nastojalo destabilizirati političku scenu, rekao je Plenković.

- Stvarno me zanima dokle priče o fabriciranju mogu ići, dodao je.

Komentirajući ulogu savjetnika predsjednice Vlade Galića, koji je, kako je u utorak potvrdila sama predsjednica, bio u kontaktu s uhićenim Franjom Vargom, osumnjičenim za fabriciranje SMS-ova, Plenković je rekao da ga poznaje.

- Znam ga, ali ne da smo najbolji prijatelji, ali smo se vidjeli i znam da je išao za savjetnika kod predsjednice prije nešto više od godine dana, rekao je Plenković.

Premijer je ponovio da se oko afere SMS već prije čuo s Milijanom Brkićem koji mu je, kaže, demantirao da ima veze s tom aferom.

- Treba tu sve rasvijetliti. Ja to ne govorim kao floskulu da institucije trebaju raditi svoj posao, rekao je Plenković, dodavši da se aferom bave sva tijela koja se time i trebaju baviti.

Premijera su novinari pitali i o novim emailovima iz afere Hotmail, a koji su u javnosti osvanuli u utorak, iz kojih proizlazi da su se u posljednji tren mijenjale odredbe Lex Agrokor u korist, kako se tumači, američkog fonda Knighthead.

- Ponovit ću, u kratkom smo roku donijeli zakonski okvir koji je prošao ocjenu ustavnosti i uvažila ga je Europska unija te koji je ušao u njezinu pravnu stečevinu. OPG-ovi su isplaćeni, radna su mjesta sačuvana, velika i srednje velika poduzeća su opstala. Da se išlo u nekontrolirani proces stečaja bilo bi puno gore, rekao je Plenković te dodao da je bitno da su se o aferi Hotmail očitovala sva relevantna tijela.

Upitan je li ga iznenadila izjava predsjednice da afera Hotmail još nije gotova, Plenković je rekao da je nije čuo.

- Imali smo dupli uži kabinet i nekoliko sastanaka, nisam imao vremena pratiti izjave drugih pa ni izjave predsjednice, bitno je da su se o toj aferi očitovala ona tijela koja su se trebala očitovati, dodao je Plenković.

Komentirao je i to što će se guverner HNB-a Boris Vujčić pojaviti na predstavljanju knjige bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

- Ja osobno ne vidim nikakav problem da guverner HNB-a govori o temi koja se ticala i nadležnosti HNB-a. Oni se znaju dosta dugo, bavili su se ovom temom. Ako ulovim vremena, doći ću i ja, zanima me, izjavio je.

Plenković ne brine što mu se, prema najnovijim medijskim napisima, navodno politički radilo o glavi.

- Malo me toga može iznenaditi. Držimo svoj smjer. Je li nacionalna sigurnost ugrožena? Neće jedna sjednica promijeniti to što cure podaci. Institucije su te koje moraju provjeriti tko dijeli informacije koje ne bi smjele biti objavljene, rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:58