OBLJETNICA SMRTI

Plenković: ‘Tuđman je preuzeo odgovornost i postavio temelje razvoja hrvatske demokracije‘

Andrej Plenković je s izaslanstvom HDZ-a na Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković poručio je u petak da je Franjo Tuđman preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima, bio na čelu države kada su se oslobađali okupirani teritoriji te postavio temelje razvoja hrvatske demokracije.

Plenković je s izaslanstvom HDZ-a na zagrebačkom groblju Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana u povodu 22. obljetnice njegove smrti.

"Danas, 22 godine nakon što je preminuo prvi predsjednik Republike Hrvatske, HDZ-a i jedan od njezinih utemeljitelja dr. Franjo Tuđman, došli smo iskazati poštovanje velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima i okolnostima gdje se otvorio prozor mogućnosti da Hrvatska, nakon dugih stoljeća, stekne svoju samostalnost, svoju neovisnost i svoje međunarodno priznanje", rekao je Plenković.

image

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković zajedno s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijece u povodu 22. obljetnice smrti Franje Tuđmana

Damir Krajac/Cropix

Istaknuo je kako je Tuđman, uz veliku plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, bio na čelu zemlje kada su se oslobađali okupirani teritoriji, bio je onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokracije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišnog gospodarstva te dao smjer prema EU i NATO-u.

Naglasio je kako sada, više od 20 godina nakon njegove smrti, možemo realno ocijeniti Tuđmanov značaj u povijesti hrvatskog naroda i povijesti suvremene hrvatske države.

"Stoga smo danas ovdje i kao slijednici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj sa velikom obavezom da, u vrijeme kada mi uživamo povjerenje hrvatskih birača, nastavimo raditi na dobrobiti hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je učinio za Hrvatsku u presudnim trenucima", poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:10