ŠEF VLADE U GLINI

Plenković tvrdi da su kritike na račun institucija demontaža povjerenja u državu: ‘Kao premijer kažem - NE‘

‘Teza glasi ovako - demontirajmo povjerenje u državu, demontirajmo povjerenje u institucije. Ja kao premijer kažem - ne!‘
Andrej Plenković tijekom posjete Petrinji
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je s ministrima iz Vlade Republike Hrvatske i lokalnim dužnosnicima obišao Petrinju, odnosno tamošnju vojarnu "Pukovnik Predrag Matanović", središte grada te tvornicu Gavrilović, premijer Andrej Plenković i ministri došli su u Glinu, gdje su obišli logistički centar i sam grad. Plenković je nakon pregleda tamošnjeg logističkog centra Crvenoga križa održao konferenciju za medije.

"Dobili smo informacije o tome kako Crveni križ distribuira i hranu i pakete svim ljudima u 69 naselja oko Gline. Želim zahvaliti svima koji već punih tjedan dana skrbe o onima koji su najgore pogođeni ovim potresom", rekao je Plenković te potom odgovarao na pitanja novinara.

Premijer je upitan je li se u Glinu trebalo ulagati više. "To su odluke gradskih vlasti. Mislim da je ukupna revitalizacija ovog područja tek pred nama jer ovdje su bile strašne posljedice kroz Domovinski rat. Sisačko-moslavačka županija na neki način, a to sam govorio i prije ovoga potresa sintetizira i sve boljke ekonomske tranzicije. Imamo demografski problem ako se spuštamo od Gline prema Uni. Nije samo da nema signala za mobitel, u selima praktički nema ni ljudi. Ova je županija najfragilnija od svih u kojima se ovo moglo dogoditi", rekao je Plenković. "Mislim da, ne samo obnova zgrada, nego jedna šira ekonomska revitalizacija glavna je zadaća nakon potresa."

Plenković je potom upitan da komentira angažman gradonačelnika Gline, HDZ-ovca Stjepana Kostanjevića u dosadašnjim sanacijskim aktivnostima. "Gospodin Kostanjević je ovdje dobio izbore i povjerenje prije tri i pol godine i on radi svoj posao. Meni je ovo drugi puta da sam u Glini u posljednjih nekoliko dana, u stalnoj smo komunikaciji sa županom (Ivom Žinićem) i s njim i siguran sam da ako netko nije pretjerano medijski eksponiran da svoj posao radi na diskretniji način."

Premijer je nakon toga upitan o mobilnim kućicama i brzini reagiranja vlasti na potrebe unesrećenih koji su u potresu ostali bez trajnog smještaja. "Još jednom ponavljam, a čuli ste i gospodina (Elmora Barakovića) koji je na dispoziciju dao cijeli ovaj drvni centar, organizirao kuhinje, organizirao smještaj, pretvorio dio svog postrojenja u logistički centar Crvenog križa, razgovarali smo s ljudima koji su ovdje od prvoga dana", rekao je premijer.

"Razvijati tezu da Crveni križ, Civilna zaštita, vojska, policija, Hrvatska gorska služba spašavanja, građevinski inženjeri i lokalna uprava ne rade svoj posao ili nisu bili dovoljno brzi ili nešto nisu napravili na vrijeme jednostavno ne odgovara istini. Da poduprem tezu od ranije danas, a ona bi trebala glasiti otprilike ovako - demontirajmo povjerenje u državu, demontirajmo povjerenje u institucije. Ja kao predsjednik Vlade, ne radi HDZ-a, nego radi države i povjerenja u institucije kažem - ne! Dakle, postoji načelo postupnosti u Zakonu o sustavu Civilne zaštite. Kada se na terenu procijene razmjeri štete i sve ono što se treba učiniti, tada se diže, po Zakonu, nivo više, a to je ovaj Stožer kojeg smo osnovali i koji će koordinirati sve aktivnosti. Prema tome, ako hoćete imati agendu, tražiti negdje neku osobu koju slučajno od svih onih ostalih koji su kontaktirani, dobili paket Crvenoga križa te dobili možda i više od onoga što im treba, da bi se onda prikazalo stanje da se ljudima ne dostavlja pomoć, to nije baš objektivno. Nije to priča samo ovdje, to je generalno. Dakle, ovo je kriza, prirodna katastrofa. Sve su službe istoga dana do 23 sata funkcionirale, bilo da je riječ o Sisku, Petrinji i Glini. Evakuirana je jedna bolnica, druga bolnica. Vlada je na kraju godine našla 120 milijuna kuna interventnih za ova područja. Kad gledate sve što se napravilo, mislim da je svakome jasno da ovakva kriza nadilaze kapacitete lokalne i područne uprave. Zato i postoji država da tu pomogne", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:31