PUT OPORAVKA

Plenković u Ateni: ‘Europa treba biti ponosna, jedan instrument pridonosi gospodarskom rastu u Hrvatskoj‘

Hrvatska kroz Višegodišnji financijski okvir (od 2021. do 2027.) ima 15 milijardi eura na raspolaganju

Andrej Plenković u Ateni

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Ateni da instrument "EU sljedeće generacije" doprinosi gospodarskom rastu u Hrvatskoj i da Europa treba biti ponosna na taj instrument.

"Program "EU sljedeće generacije" stavlja Hrvatsku i Grčku na vrh kad je riječ o odnosu dodijeljenih sredstava i BDP-a, za vas je to 18 posto, a za nas 15 posto", rekao je Plenković na panel raspravi u Ateni gdje sudjeluje na konferenciji "Put oporavka" u organizaciji Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i Odbora regija.

Plenković je naglasio da je taj instrument "odigrao ključnu ulogu u oporavku od ekonomskih posljedica nastalih zbog strogih ograničenja tijekom najveće pandemije u posljednjih 100 godina" i da je Hrvatskoj pomogao povećati investicije.

Hrvatska kroz Višegodišnji financijski okvir (od 2021. do 2027.) ima 15 milijardi eura na raspolaganju, dok vrijednost Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznosi oko 10,5 milijardi eura.

Provedbu potonjeg analizirala je Belgijska narodna banka, rekao je Plenković u petak.

"Njihova procjena je da ova sredstva udvostručuju razinu javnih investicija u Hrvatskoj", rekao je Plenković. "Provedba EU-a sljedeće generacije teče glatko i doprinosi gospodarskom rastu", rekao je Plenković, dodavši da se sredstva usmjeravaju u obnovu nakon potresa, jačanje obrazovne, zdravstvene i energetske infrastrukture, između ostaloga.

"Ovaj instrument koji smo zajednički stvorili, a Europa treba biti ponosna na njega, zaista čini razliku", rekao je hrvatski premijer.

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber rekao je da Hrvatsku, najmlađu članicu EU-a, "vodi snažan premijer".

"Kad gledam to vodstvo, vidim da DNK politike EPP-a jest da mi ne stvaramo probleme kao populisti, da ne govorimo samo o problemima kao lijevi ideološki pristupi, nego da rješavamo probleme", rekao je Weber.

Weber je kritizirao rezoluciju usvojenu u srijedu u kojoj su eurozastupnici izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog "ozbiljnih prijetnji" demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima u Grčkoj.

"Ne treba nam nitko davati lekcije o vladavini prava", rekao je Weber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:25