PODRŽAVA WEBERA ZA ČELO EK

PLENKOVIĆ U BRUXELLESU 'Ja u Europskoj komisiji? To mi je novost. Bilo je jako puno spekulacija, idemo prvo razgovarati o onome što je korak jedan'

 
Andrej Plenković
 Piroschka van de Wouw / REUTERS

>>> NOVO 20:30 U raspravama oko raspodjele ključnih položaja u EU nakon upravo održanih europskih izbora, koji su upravo u tijeku u Bruxellesu, Europska pučka stranka (EPP) odredila je za svoje pregovarače hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i latvijskog premijera Krisjanisa Karinsa, izvijestio je Politico.

EPP je zadnji odredio svoje pregovarače. Liberale predstavljaju belgijski premijer Charles Michel i njegov nizozemski kolega Mark Rutte, dok socijaldemokrate predstavljaju španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski predsjednik vlade Antonio Costa.

Kako navodi Politico, konzervativci su se nadali uvjerljivijoj pobjedi na europskim izborima što bi im olakšalo pregovaračku poziciju, no stvari su se zakomplicirale.

Za Plenkovića se EPP odlučio nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila da ona osobno ne želi sudjelovati u pregovorima o raspodjeli ključnih EU funkcija. No, kako ističe Politico, ona će, baš kao i francuski predjsednik Emmanuel Macron, iza kulisa imati odlučujući utjecaj.

-----------------------

Hrvatski premijer Andrej Plenković je uoči summita u Bruxellesu komentirao politička previranja nakon izbora za Europski parlament, piše N1.

- Europska pučka stranka ponovno je najjača stranka i relativni pobjednik ovih izbora. Ova večera je prigoda da se iskristaliziraju pozicije. Jedinstven stav je da nakon ovakvog rezultata podržimo našeg kandidata Manfreda Webera da bude prvi izbor za čelnika Europske komisije - rekao Plenković novinarima uoči summita.

Zamoljen da komentira izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji razmatra tri imena na čelu Komisije - Michela Barniera, Margrethe Vestager i Fransa Timmermansa - rekao je da je pozicija pučana bila jasna i kroz kampanju i sada. Dakle, da je njihov kandidat Manfred Weber.

- Treba voditi računa da se trenutno kreće u proces pregovora o cijelom paketu - i predsjednika Europske komisije i Europskog vijeća i Europskog parlamenta i visokog predstavnika ili predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku. Stav EPP-a je da podržimo Webera kao predsjednika Europske komisije.

Komentirao je i izjavu Manfreda Webera da je spreman na kompromise.

- Što se tiče sastanka predsjednika klubova, razgovarao sam s Tajanijem, stav konferencije predsjednika klubova je da Europski parlament u institucionalnom pogledu želi da se poštuje koncept prvog i glavnog kandidata. Nekoliko je razina ove trenutne rasprave. Prva je politička - jedno su pučani, drugo su naprednjaci, treće su liberali, zeleni - druga je međuinstitucionalna, to je odnos između Europskog vijeća i Europskog parlamenta. Europski parlament je godinama želio da se napravi ovakav institut kako bi povezao demokratski legitimitet budućeg predsjednika Europske komisije s voljom birača - objasnio je premijer.

Na pitanje vidi li mogućnost da se lako postigne konsenzus, rekao je da ne smatra da će se danas odnositi bilo kakve odluke.

- Ključ je da se odluke o paketu donesu prije nego krene konstituiranje novog Europskog parlamenta, a to je prvi tjedan srpnja, kako bi ritam izbora dužnosnika imao neki logičan smjer.

Plenkovića su novinari pitali i da komentira tekst Nacionala u kojem se spominje da je Angela Merkel došla u Zagreb jer Plenkovića želi na jednom od vodećih pozicija u Europskoj komisiji.

- Čitam ja jako puno stvari, ali cijeli taj članak je bio za mene novost. Bilo je jako puno spekulacija, idemo prvo razgovarati o onome što je korak jedan.

Na pitanje kako su ga u EPP-u dočekali s obzirom na broj osvojenih mandata u Europskom parlamentu, rekao je da je dobro dočekan.

- Mi smo donijeli četiri mandata, koja smo imali i prije - zaključio je Plenković, a piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:57