SUMNJIVI PUTNI NALOZI

PLENKOVIĆ U BRUXELLESU PROGOVORIO O AFERI DNEVNICE 'Kada sam na svoje oči vidio da je to nešto puno dublje i ozbiljnije, normalno da sam zvao Cvitana'

 Damjan Tadić / Hanza Media

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković danas je u Bruxellesu izjavio kako je u interesu Vlade da se otkrije cijela istina o aferi "dnevnice" koja je dobila, kako je rekao, puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku. Upitan o očitovanju Vlade za izvješće o radu DORH-a za 2015. godinu, odgovorio je da se Vlada o tome očitovala puno prije nego što je on stupio na dužnost.

O aferi "dnevnice" rekao je da je to tema i za Hrvatski sabor te očekuje od Državnog odvjetništva kao institucije i glavnog odvjetnika da kvalitetno i profesionalno obavljaju svoju zadaću koja im je postavljena.

- Još jednom ponavljam da mi surađujemo na nizu tema, od suradnje u pitanju procesuiranja ratnih zločina do zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima i međunarodnim sporovima i arbitražama, i normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom, doista vrlo bizarnom slučaju - rekao je Plenković.

Na upit o suradnji s glavnim državnim odvjetnikom Cvitanom, Plenković je odgovorio: - Što se mene tiče, dosad je dijalog bio jako dobar. Nismo se mi viđali svaki dan, ali kada god smo imali referentnu točku oko koje se moramo konzultirati, to je bilo visokoprofesionalno, uz uvažavanje nadležnosti i ovlasti i Vlade i DORH-a.

Upitan je li osobno razgovarao s istražiteljima, premijer je odgovorio da je učinio ono što je normalno u takvoj situaciji.

- Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled. Onda sam ne samo kao predsjednik Vlade, nego kao običan građanin, pravnik, zdravorazumski postupio na jedini mogući način. Za sve što treba, ne samo ja, nego svi koji rade u Vladi spremni su odazvati se na razgovore i pojasniti stajalište te eventualno upite koje istražitelji mogu imati - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:09