SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Plenković u Davosu održao brojne sastanke: ‘Energetska kriza prelila se u inflatorne pritiske‘

Plenković se sastao sa šefom OECD-a i s premijerima Crne Gore, Gruzije i Lihtenštajna

Andrej Plenković i Dritan Abazović

 HDZ/Facebook

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu s glavnim tajnikom OECD-a te s premijerima Crne Gore, Gruzije i Lihtenštajna.

Plenković je kazao novinarima da je Svjetski ekonomski forum u Davosu "prigoda da svi zajedno analiziramo svijet u bitno izmijenjenim okolnostima".

U švicarskom Davosu jednom godišnje sastaju se pripadnici svjetske političke i ekonomske elite. Posljednje dvije godine forum nije bio održan uživo zbog pandemije covida-19.

Na marginama foruma Plenković se u utorak sastao s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom i s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem, a razgovarali su o bilateralnim odnosima, gospodarskoj i energetskoj suratnji te o sigurnosnim temama, navodi se na Twitteru hrvatskog premijera.

S gruzijskim kolegom Plenković je, kako je kazao novinarima, razgovarao i o "dinamici reakcija" na gruzijsko podnošenje zahtjeva za članstvom u EU-u.

image

Andrej Plenković i Irakli Garibashvili

HDZ/Facebook

Plenković se sastao i s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom, a razgovarali su o "nastavku pregovora Hrvatske za članstvo (u OECD-u), kao i mjerama za ublažavanje rasta cijena energenata", objavljeno je na Twitteru hrvatskog premijera.

Plenković je novinarima kazao da se Svjetski ekonomski forum održava u vrijeme "brutalne ruske agresije na Ukrajinu" koja je prouzročila i rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala i hrane, dok se energetska kriza prelila u "inflatorne pritiske".

image

Andrej Plenković, Daniel Risch i Davor Filipović

HDZ/Facebook

"Nastojat ćemo vidjeti kako odgovoriti na izazove značajno izmijenjenog svijeta u kontekstu klimatskih promjena i agende digitalizacije koja je najbitnija kako bi se gospodarstva transformirala i lovila korak sa svim naprednim razvojem tehnologija i gospodarskih tijekova", istaknuo je Plenković.

"Zato je za Hrvatsku važno da vidimo koji su globalni trendovi, da damo svoj doprinos u sigurnosnom, gospodarskom i financijskom smislu. Ste strane ocjenjujem da je jako dobro da imamo priliku okupiti se tri mjeseca nakon ruske agresije na Ukrajinu", dodao je.

image

Andrej Plenković i Daniel Risch

HDZ/Facebook
image

Davor Filipović, Andrej Plenković i Mathias Cormann

HDZ/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 19:36