ULAGANJE

Plenković u Dubrovniku otvorio novi studentski dom: Studenti sada ovdje mogu učiti i boraviti kako je i primjereno

Plenković je naglasio kako je riječ o impresivnoj građevini i lijepom domu za studente u Dubrovniku
Andrej Plenković
 Tonči Plazibat/Cropix

Premijer Andrej Plenković otvorio je u ponedjeljak u Dubrovniku novi studentski dom, vrijedan 216 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije, poručivši kako su znanost i obrazovanje te ulaganje u mlade i studente ključni prioritet razvoja Hrvatske.

Plenković je naglasio kako je riječ o impresivnoj građevini i lijepom domu za studente u Dubrovniku, koji će im omogućiti studiranje na miran i drukčiji način nego dosad.

„Poznato je kako su studenti dolaskom sezone imali problem, a sad se to mijenja. Mogu učiti i boraviti u Dubrovniku kako je i primjereno“, izjavio je premijer.

Istaknuo je kako je projekt sjajan primjer spoja različitih izvora financiranja, od EU do lokalne samouprave, a potpora gradu, sveučilištu i studentskom centru će se nastaviti.

„U izgradnju deset studentskih domova te u studentski standard u protekle četiri godine uložili smo 1,3 milijarde kuna. Uz to subvencioniramo smještaj te dio troškova prehrane i prijevoza, kao i programe studentskih zborova, a godišnje dodijelimo 13.800 državnih stipendija. Time stvaramo preduvjete za kvalitetno i učinkovito studiranje te izvrsnost i konkurentnost naših mladih na tržištu rada“, rekao je Plenković.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum istaknuo je kako izgradnjom studentskog doma Dubrovnik doista postaje studentski grad, jer studenti dobivaju središte života.

„Trajno smo nakon 18 godina riješili problem smještaja i prehrane studenata i time olakšali studiranje svima koji izaberu Dubrovnik za mjesto akademskog obrazovanja. Pritom je veći dio kapaciteta namijenjen studentima u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju“, poručio je Burum.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je projekt rezultat sinergije grada, županije, Vlade i Sveučilišta u Dubrovniku.

„U mom mandatu smo nakon više od 40 godina izgradili jednu školu, vrtić te ovaj iznimno važan objekt. Do 2017. godine gradska vlast EU fondove je smatrala suvišnima, a od 2017. ih aktivno koristimo. Najprije u ulaganje u studentski dom, pa u obnovu Lazareta te komunalnu infrastrukturu. Imamo ugovorenih milijardu kuna bespovratnih sredstava“, izjavio je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako dom neće samo riješiti brige stanovanja ili prehrane studenata, nego i otvara perspektivu daljnjeg razvoja Sveučilišta.

„Sveučilište je još ranije iskoračilo prema dolini Neretve i Korčuli, a sad i u samom županijskom središtu“, poručio je Dobroslavić.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica istaknuo je kako se projekt ne bi ostvario bez potpore Europske unije.

image
Tonči Plazibat/Cropix

„Dvaput smo pokušali i nismo uspjeli, ne treba više dokaza. Osim toga, bez kontinuiteta upravljanja ovakav projekt se ne može završiti. Ovaj projekt ostvaren je zbog studenata i želim im da se u domu osjećaju kao doma“, rekao je Potrebica.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Blaž Bulum istaknuo je da su gradnjom studentskog doma sniženi troškovi studiranja te olakšan pristup visokom obrazovanju.

Otvaranju su, između ostalih, nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministri Radovan Fuchs i Josip Aladrović, članovi Rektorskog zbora i ostali.

Projekt je ukupno vrijedan oko 216 milijuna kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava europskih fondova u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Studentski dom ima 254 smještajne jedinice na četiri kata i može primiti 503 studenta, od kojih 290 studenata nepovoljnog socijalnog stanja te pet studenata s invaliditetom, kao i recepciju, čajnu kuhinju, studentski restoran i fast food, studentski klub, fitness centar, polivalentnu dvoranu, zajedničke prostorije, praonice i podzemnu garažu sa 179 parkirnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:44