SAMIT EPZ-A

Plenković u Granadi: ‘Ključno je vidjeti kakva je situacija u Ukrajini i kako dalje s procesom proširenja EU‘

Plenković je kazao da će se rasprava o procesu proširenja EU-a voditi u tri aspekta

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković u Granadi

 Ludovic Marin/Afp

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u četvrtak u Granadi na trećem samitu Europske političke zajednice, a Hrvatskoj važne teme bit će situacija u Ukrajini i proces proširenja Europske unije.

"Ključno je vidjeti kakva je situacija u Ukrajini, kako dalje s procesom proširenja EU-a", rekao je Plenković novinarima po dolasku na samit.

Plenković je dodao da će se rasprava o procesu proširenja EU-a voditi u tri aspekta. Prvi je "zaista stvarna spremnost i prolazak kroz vrlo zahtjevan proces pregovora zemlje koja želi ući u EU", rekao je.

Drugi je vezan uz proračun, odnosno "što je više zemalja, to se sredstva koja su na raspolaganju distribuiraju na više članica, a onda se to reflektira i na pojedine politike".

I posljednji aspekt je institucionalno funkcioniranje EU-a pošto će se s većim brojem članica povećati broj aktera, rekao je Plenković.

image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković u Granadi

Ludovic Marin/Afp

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile prošle godine. Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u prosincu prošle godine, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata. Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata u lipnju 2022., četiri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Plenković će u četvrtak održati bilateralni sastanak s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani. Očekuje se da će razgovarati o najnovijim nemirima na Kosovu.

Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi je u rujnu u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti.

"Takva situacija ne može ostati bez reakcije", ponovio je Plenković u Granadi. Najavio je da je planiran posjet Osmani Hrvatskoj idući tjedan pa će biti prilike za detaljnije razgovore.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjeluje na samitu EPZ-a, ali zasad nije predviđen susret Plenkovića i Vučića.

Plenković će danas sudjelovati i na okruglom stolu "Digitalna transformacija i umjetna inteligencija".

"Naš fokus je stalno na ekonomskim i socijalnim pitanjima i proces digitalizacije je jedan od četiri temeljna procesa za razvoj hrvatskog društva. Dakle, to su demografska revitalizacija, dekarbonizacija i obnovljivi izvori energije, digitalizacija i obrazovanje", rekao je Plenković.

Novi sastanak Europske političke zajednice, nastale na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, okupio je predstavnike 27 članica Europske unije i 20 europskih država u španjolskoj Granadi. Rusija i Bjelorusija nisu dio neformalnog političkog foruma, uspostavljenog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:31