'VAŽNA JE SAMODISCIPLINA'

PLENKOVIĆ 'U idućim tjednima ćemo donositi odluke o dinamici reklasiranja mjera, cilj je da ne bi s prenaglom relaksacijom došlo do širenja zaraze'

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković održao je danas drugu videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon toga se obratio novinarima te kazao da su govorili o tri aspekta.

- Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u okviru zdravstvenog sustava.

Moramo provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih potrebama hrvatskog gospodarstva i što normalnijem funkcioniraju ključnih vitalnih aktivnosti. Naš je cilj da sve te mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim procjenama i preporukama da ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze i povećanja broja oboljelih. Treći je dugoročni aspekt gdje očekujemo da najrazvijenije države naprave iskorake kada je riječ o eventualnom pronalasku lijeka ili cjepiva kada je riječ o novoj verziji koronavirusa. To je po našem dubokom uvjerenju najbitnije.

Apeliram na sugrađane da se ponašaju odgovorno kao što je to bilo do sada, moramo biti ponosni koliko smo kao narod razumjeli prijetnju koja nam prijeti. S te strane je ta samodisciplina ključna. Pozivam da poklonite povjerenje i vlastima i stručnjacima koji su u ovo uključeni.

Mislim da smo do sada napravili kvalitetne odabire i kada zajedno gledamo sve mjere zdravstvenog karaktera s paketom gospodarskih i socijalnih mjera mislim da smo zaokružili čitav paket - kazao je.

Premijer je poručio i da je jedan od znanstvenika istaknuo kako je veliki, zapravo najveći rizik unutar obitelji jer se najveći broj novozaraženih odnosi na bliske kontakte unutar obitelji.

Komentirao je i najavu mogućeg relaksiranja trenutnih mjera.

- I sam ministar Božinović je najavio određene aspekte kada je riječ o tržnicama. Ići ćemo s mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i ići za tim da sve što proizvode poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način i da građanima omogućimo iskorak prema tržnici, na način koji je siguran i primjeren.

Ići ćemo na relaksaciju, ali na način koji će slijediti preporuke epidemiologa. Napravit ćemo optimalni napor da vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti sugrađana - kazao je.

Kazao je i da vjeruje da bi tržnice mogle biti otvorene prije Uskrsa.

Osvrnuo se i na ankete te rast povjerenja građana prema vladajućima.

- Mislim da su naši ljudi ozbiljni, da su razumjeli krizu, da zahvaljujući medijima i internetu možemo vidjeti situaciju u drugim zemljama. Ukoliko imamo ovakve primjere u većim zemljama gdje nisu isti rezultati kao u RH ta vrsta povjerenja je signal da Vlada pravilno upravlja krizom i da ono što je najvažnije brine o interesu građana. Ta poruka koju smo vidjeli prije 24 sata nam je obaveza i poticaj da nastavimo raditi - kazao je.

Tvrdi i da je očekivano da je HDZ prema anketama ponovno prva stranka u Hrvatskoj.

- Sve što radimo kroz krizu i cijeli mandat, na kraju s vidi i na kraju će naši sugrađani uvažiti, zadovoljni smo, bitno je da vodimo bitku protiv pandemije - kazao je.

- Apeliram na sugrađane da imaju povjerenja i da budu strpljivi. Taj aspekt je dosta bitan, razumijem brojne sugrađane, svi bi se htjeli vratiti u školske klupe, fakultete, ali i na sva druga mjesta. Puno toga nama trenutno nedostaje. Ako gledate kako svijet funkcionira, koliko je zemalja odlučilo ići u lockdown, ne radi to niti jedna vlast jer to rade i drugi. Radimo to temeljem procjena koje nas upućuju da štitimo život. U idućim tjednima ćemo donositi odluke o dinamici relaksiranja.

Radimo na pravnoj formulaciji odluke koja će pokriti to pitanje - kazao je premijer ne želeći iznositi konkretnije datume.

Također je rekao da će uskoro i formalno osnovati multidisciplinirani Znanstveni savjet s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.

Plenković: 'Na vrijeme smo reagirali"

Premijer Plenković obratio se novinarima i nakon što je završila sjednica Predsjedništva HDZ-a. Upitan je li Hrvatska kasnila s donošenjem nekih mjera u vezi suzbijanja koronavirusa, premijer je rekao da nije.

- Mi smo mnogo puta kazali da smo među prvima prepoznali prijetnju od opasnosti kada je ona bila još samo u Kini. Stoga su sve akcije koje smo poduzeli rezultirale činjenicom da za razliku od drugih država, imamo nisku smrtnost od bolesti - rekao je premijer.

Plenković je dodao i da bi se mjera pomoći poslodavcima za isplate plaća mogla koristiti i tako da se neki od ranije otpuštenih radnika, zbog krize u vezi epidemije, vrate na posao.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje je napravio iskorak te svi oni koji su nažalost dobili otkaz, ako se ponovno zaposle, moći će biti korisnici mjere od 4000 kuna plus sva davanja koja država preuzima na sebe. Tako se mogu vratiti na posao. Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobro.

Je li u pripremi treći paket mjera, usmjeren na građane? - bilo je pitanje novinarke.

- Mi smo sve usmjerili na građane, a što se tiče forsiranja sukova javnog i privatnog sektora to je lažna dilema. Mi sve poduzimamo za naše građane i mirovine su neupitne. Što se tiče ostalih prava, razgovarat ćemo sa svim faktorima, a radimo na iznalaženju sredstava u čemu koristimo i jaki međunarodni položaj i ugled Hrvatske.

Sastanci vrha HDZ-a

HDZ je u ponedjeljak poslijepodne prvo održao sjednicu Predsjedništva, koja je započela u 17 sati, a zatim je uslijedio sastanak užeg vrha stranke s čelnicima županijskih organizacija. Kako doznajemo, uglavnom se raspravljalo o potpori Vladi i njezinim ekonomskim mjerama donesenima u dva paketa kako bi se ublažile posljedice koronakrize. U pripremi su, kažu naši sugovornici, i nove mjere kojima bi se trebao olakšati život građanima. Najavljeno je da će se situacija stalno pratiti te da će se sva nova pitanja koja u međuvremenu eventualno iskrsnu rješavati u hodu.

Kako također doznajemo, bilo je riječi i o sutrašnjoj sjednici HDZ-ova zastupničkog kluba. (R.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:03