VRIJEDAN 12 MIL. €

Plenković u Petrinji otvorio Veteranski centar pa poručio: ‘Malo je reći što je sve ova Vlada učinila u 2 mandata...‘

Ovi Veteranski centri, naglasio je premijer, povezala su dva strateška procesa, hrvatske branitelje, ratne vojne invalide i članstvo u EU

Andrej Plenković 

 

 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković otvorio je danas Veteranski centar u Petrinji, nakon Šibenika i Sinja treći takav u Hrvatskoj, od četiri planirana (onaj u Daruvaru trebao bi biti otvoren do kraja godine) te je najavio gradnju još četiri slična centra za rehabilitaciju veterana Domovinskog rata u narednom periodu. Ova svečanost dio je velikog obilaska koji premijer Plenković danas provodi s najbližim suradnicima, među kojima su i dva potpredsjednika Vlade, ministri Tomo Medved i Branko Bačić, povodom obilježavanja Dana Sisačko-mosavačke županije.

Sve ostale posjete zapravo se vezane za gradilišta odnosno projekte obnove nakon potresa prije dvije i pol godine, ukupno sedam njih. U Glini su bili na završnim radovima na Domu za starije osobe, zgradi Doma zdravlja SMŽ u Glini te županijskog naselja Banovi dvori, u Petrinji su obišli gradilišta višestambenih zgrada, te potom u Sisku obnovljenu zgradu Doma za starije osobe, završne radove na zgradi Gimnazije Sisak, radove na zgradi Doma zdravlja SMŽ, te radove na obnovljenoj zgradi Kulturno-povijesnog centra SMŽ. Posjet će završiti svečanom sjednicom u Sisačk-moslavačkoj županiji u 15 sati.

- Ovaj centar je pokazatelj našeg odnosa prema hrvatskim braniteljima, koji će ga koristiti. Kao i prethodna dva, i ovaj smo izgradili na području nekadašnjih vojarni, petrinjski na području vojarne Zrin - što ima posebnu simboloku za naše branitelje zbog kojih smo ovaj projekt i pokrenuli, a i pokazali kako se sredstvima Europskih fondova može unaprijediti postojeći sustav i poboljšati kvaliteta života braniteljsko-stradalničke populacije - rekao je ministar branitelja Tomo Medved naglašavajući kako ovim činom zahvaljuje Petrinji i cijeloj Banovini na žrtvi koju su podnijeli Domomovinskom ratu, a "o strahotama govore činjenice da je s područja Petrinje skoro 600 poginulih branitelja i civilnih žrtava a tragamo za 473 nestale osobe".

Usluge Veteranskog centra, rekao je, "koriste i ranjenici iz prijateljske nam Ukrajine, kojima uz konkretnu pomoć pružamo i ruku prijateljstva i razumijevanja, jer svi naši djelatnici i korisnicu jako dobro razumiju što proživljavaju ukrajinski branitelji".

Sva četiri veteranska centra koštaju 45 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano europskim novcem. Imaju ukupno 620 ležaja i godišnje mogu primiti više od 12.000 korisnika kroz razne programe. U Šibeniku i Sinju ih je od otvorenja koristilo 1540 korisnika. Petrinjski centar ima 148 ležaja, godišnje će moći promiti više od 2800 korisnika, te je koštao 13 milijuna eura.

Njegova gradnja je započela nekoliko mjeseci prije potresa, pa je do tada izgrađeno u potresu pretrpjelo oštećenja te je moralo biti obnavljano.

Predsjednik Vlade Plenković je govor započeo "žrtvom hrvatskih branitelja i vizionarstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana - jer da nije bilo njih ničega od ovoga što mi danas radimo i uživamo ne bi bilo."

- Naša Vlada svim svojim potezima nastoji, ne samo očuvati dignitet Domovinskog rata, ne samo voditi računa o ključnim povijesnim trenucima koji su temelj slobodne i demokratske Hrvatske države, a to su Domoviski rat i hrvatski branitelji, već svoje mjere nastojimo prevesti u konkretna djela koja se tiču prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Malo je reći što je sve pod pod vodstvom potpredsjednik Medveda učinjeno u ova dva mandata, od povećanog proračuna Ministarstvo hrvatskih branitelja, do donošenja jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljim, zakona o nestalima, o civilnim stradalnicima, promjena zakona o zakladi hratskih branitelja, promjena zakona o blagdanima, donošenje posebnog statusa za Vukovar, a i vraćanje prava koja su im u različitim krizama bila oduzeta - rekao je premijer Plenković.

Ovi Veteranski centri, naglasio je, povezala su dva strateška procesa, hrvatske branitelje, ratne vojne invalide i članstvo u EU, odnosno sredstva iz kohezijske politike.

- Tu nećemo stati, u pregovorima smo za novu financijsku perspektivu dogovorili smo da se nastave financirati ovakvi projekti, mi ćemo izgraditi još četiri Veteranska centra i tako pokriti sva područja Hrvatske koja su bila ne samo teško dotaknuta ratom i agresijom, nego su u tim krajevima naši ljudi koji zaslužuju ovakvu skrb najviše kvalitete. To što smo ugostili i ranjenike iz Ukrajine, koji su svježe preživjeli traume koje smo mi kao narod prije tridesetak godina, govori o tome koji su kapacitet, korist i politička odlučnost Vlade da kroz ovakve projekte pomaže onima kojima je takva pomoć najvažnija - kazao je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:42