KOLONA SJEĆANJA

Plenković: ‘U Vukovar ide i Boris Milošević. Ne znam hoće li doći i Milanović, to pitajte njega‘

Premijer je govorio o projektu OZIP na Ruđeru te se pohvalio da smo na 106 posto ugovorenih sredstava te u plusu 28 millijardi
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. za projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) na Institutu Ruđer Bošković, javlja N1.

'Umjesto klasičnih Dana otvorenih vrata ovog puta je odlučeno da se napravi izložba na Zrinjevcu koju će naši sugrađani moći vidjeti kad budu u prolazu. Pet najvrjednijih projekata financiranih iz EU su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, zračna luka Dubrovnik i ovaj OZIP na Institutu Ruđer Bošković', kazao je Plenković.

'U ovom trenutku smo na 106 posto ugovorenih sredstava, isplaćeno je 46 posto sredstava. Preuzeli smo tek devet posto ugovorenih sredstava, a sada smo na 106 posto. U plusu smo za 28 milijardi u odnosu na uplaćena sredstva. Približavaju se kraju pregovori između Vijeća, EU parlamenta i komisije o novom višegodišnjem financijskom okviru', rekao je Plenković i dodao da, kad se sve zbroji, Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 milijarde eura u idućih deset godina za ekonomski i društveni razvoj.

Što se tiče predstojećeg obilježavanja obljetnice pada Vukovara, Plenković je rekao: 'U Vukovaru će uz mene biti potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević te ministri koji su iz Slavonije: Mario Banožić, ministrica Tramišak i ministar Aladrović. U Škabrnju idu ministar Grlić-Radman, ministrica Vučković i Ivan Malenica.'

Što se tiče dolaska Milorada Pupovca u Vukovar, Plenković je rekao da Pupovac s drugim predstavnicima SDSS-a uobičajeno dolazi u Vukovar dan ranije.

'Predlažem da on i drugi predstavnici SDSS-a sami kažu o tome. Koliko znam, sutra će biti tamo', rekao je i dodao: 'Mislim da je to jako važna poruka, na tragu naše politike pomirbe, gledanja u budućnost i suživota. S obilježavanjima koja su krenula dolaskom Borisa Miloševića u Knin i dalje zaokružujemo geste koje su važne i bitne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njezine demokracije', rekao je Plenković i podsjetio da je 18. studeni postao neradni dan upravo zahvaljujući njegovoj Vladi.

Što se tiče dolaska predsjednika države Zorana Milanovića u Vukovar, Plenković je rekao kako o tome nema informacija te da ta pitanja treba postaviti Uredu predsjednika.

Što se tiče epidemioloških mjera koje će biti na snazi u Vukovaru, Plenković je kazao da postoji zahtjev Stožera da ne rade ugostiteljski objekti čime se sprečavaju situacije u kojima može doći do širenja zaraze.

'Bitna su dva trenutka - obilježavanje u blizini vukovarske memorijalne bolnice, a drugi misa na memorijalnom groblju. Ostalo je Kolona sjećanja na otvorenom uz intenciju da se hoda u skupinama po 25 ljudi. Ako će se ljudi držati razmaka, mislim da ćemo napraviti sve potrebn', rekao je Plenković te se na kraju osvrnuo i na izjavu Miroslava Škore koji se ispričao što je bio član HDZ-a.

'Nisam ni znao da ima konferenciju, teško mi je to komentirati. Riječ je o odgovornosti pravne osobe koja se izvlači iz krivnje pojedinaca, to je okvir. Naši će odvjetnici uložiti žalbu u zakonskom roku', kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:17