‘DRŽITE DISTANCU‘

Plenković u Vukovaru: ‘Jučerašnji događaj na Ovčari je jako dobra i bitna poruka!‘

Premijer je kazao kako Hrvatska ima ispruženu ruku suradnje prema svim manjinama, pa tako i srpskoj
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u obilasku Vukovarskog vodotornja
 Ivan Perić/Cropix

Uoči početka službenog dijela programa novinarima se obratio premijer Andrej Plenković.

- Nakon prijedlioga naše Vlade Sabor je uvrstio ovaj dan kao praznik i neradni dan, čime dajemo dodatno značenje ovom danu, braniteljima i žrtvama, koji su zaslužni za našu slobodu. Još jednom im iskazujemo našu zahvalnost. Vukovar 29 godina poslije je grad koji se razvija kao i cijeli istok Hrvatske. Sva naša privremeno okupirana područja zaslužuju posebnu pozornost i brigu državnih institucija. Jučer i ovih dana nastojali smo sistematski pobrojiti sve što smo radili za Vukovar, prvu sjednicu Vlade izvan Zagreba održali smo u Vukovaru 2016, ispunili smo zaključke te Vlade. Nema područja na kojem nismo radili, od decentralizacije, potpora, mjera zapošljavanja, ulaganja u infrastrukturu,simboličkih poteza poput proglašenja Vukovara mjesta posebnog domovinskog pijeteta, danas ovdje dolazi veliki broj mladih kako bi se u Memorijalnom centru vidjelo što je simbolika Vukovara za Hrvatsku. Nastavit ćemo pomagati stanovnike Vukovara da im život bude što kvalitetniji. Dat ćemo doprinos razvoju Vukovarsko-srijemske županije i cijele Slavonije - rekao je Plenković.

Odgovarao je i na pitanja o mogućoj epidemiološkoj opasnosti od Kolone sjećanja.

'Put na kojem ćemo ustrajati'

- Bili smo na Vodotornju, vidim da je manje ljudi nego inače, najvažnije je da se držimo mjera, distance... Službeni program koji počinje za desetak minuta skraćen je na 17-18 minuta, dva su događaja stajaća, ovo sada te misa na Memorijalnom groblju.

Jedno od pitanja koje se ponavlja jest dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Vukovar.

- RH je pobijedila u Domovinskom ratu, oslobodila teritorij, konsolidirala se, usidrila u NATO-u i EU, imamo snage za iskorake koji su važni za suživot i pomirbu te ispruženu ruku svim manjimama, pa i srpskoj. Zato je dobro da je potpredsjednik vlade iz redova SDSS-a s nama u Vukovaru. To su poruke okrenute Europi, vrijednostima koje dijelimo, to je dobar put na kojem ćemo ustrajati. Dajemo poštovanje ratu i braniteljima koji su za Hrvatsku dali najviše. Dobra je poruka da je i izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Veran Matić došao u Vukovar i položio vijenac na Memorijalnom groblju te na Ovčari. To su bitne poruke. Činjenica je da na taj način vlasti Srbije šalju poruku Vukovaru i braniteljima - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:24