PREMIJER NAKON VLADE

Plenković: ‘Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom. Apeliram na građane, držite se mjera‘

Premijer je kazao kako se čini da se udaljujemo od eksponencijalne krivulje
Andrej Plenković
 Boris Kovacev/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. Kazao je kako će nastojati nastaviti s ovom ustaljenom praksom izjava za medije nakon sjednica Vlade.

- Ovo je bila važna sjednica Vlade - kazao je premijer, prenosi N1.

- Iduća godina treba biti tranzicijska, povratka na onu putanju koja nas je krasila prije ove krize - sustavno smanjivanje javnog duga, rast... - kazao je premijer.

- Osigurali smo nekoliko važnih opruga koje će nam pomoći - dodao je i kazao kako se sustavno radi na podizanju minimalne plaće.

- Posebno želim reći da ćemo u razmatranju dinamike oporavka trebati voditi računa da smo ovaj puta osigurali nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku. Jedna je korištenje sredstava iz aktualnog proračuna EU, druga je financijski okvir EU koji kreće 2021. godine, zatim modul kojeg nazivamo EU Iduće generacije - kazao je.

- Plus EU fond solidarnosti za obnovu Zagreba - kazao je.

- To znači da ćemo imati preko 24 milijarde eura idućih desetak godina, to su poluge na koje ćemo se moći osloniti - kazao je.

- U tom kontekstu smo donijeli odluku o minimalnoj plaći, odlučili smo da minimalac iznosi 3400 kuna neto, 150 kuna više - dodao je premijer.

'Čini se da se udaljujemo od eksponencijalne krivulje'

Apelirao je i na građane da se pridržavaju mjera kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

- Nekoliko riječi o koronavirusu. Bitno je da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom. Mjere su proporcionalne razvoju pandemije - kazao je Plenković.

- Želim kazati da je izrazito nezahvalno prognozirati. Da moramo uzeti sve moguće ograde o procjenama koje trenutno radimo - kazao je premijer te dodao kako se čini da se udaljujemo od eksponencijalne krivulje.

- Rastemo sporije od Italije, Austrije i Njemačke. Ovo sve treba uzeti s oprezom. Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru. Naglašavajući da je najteže razdoblje pred nama, apeliram na građane da se drže svih mjera, samo ćemo tako spriječiti daljnje širenje zaraze.

Osvrnuo se i na izbor Damira Vanđelića na čelo Fonda za obnovu grada Zagreba.

- Sjajno je da je gospodin Vanđelić preuzeo ovu dužnost. Dugo smo razmišljali ikakav nam profil treba za vođenje takve dužnosti. Mislim da će on odlično raditi taj posao - kazao je premijer.

'Što se tiče pisama i napisa, postoje inspekcije'

Plenković je odgovorio i na pitanje smatra li da su on i ministar zdravstva Vili Beroš odgovorni za situaciju u KB Dubrava.

- Moram priznati da su vam dalekosežni zaključci. Dubrava je izvrsna bolnica, tu rade brojni i kvalitetni ljudi, to je bivša vojna bolnica gdje su radile građanske osobe. Što se tiče stanja u KBC Dubrava, donijeli smo odluku o promjeni Upravnog vijeća, oni će analizirati situaciju i ako misle da je potrebno mogu promijeniti ravnatelja. Znate da je Dubrava na početku jako dobro reagirala, tamo su bili šatori, proveli smo kisik. Bolnica preuzima sve više obaveza. Što se tiče ovih pisama i napisa, postoje inspekcije. Ali svim djelatnicima KBC-a moramo biti zahvalni - kazao je Plenković.

Komentirao je i situaciju s božićnicama.

- Marić i ja smo na istom tragu, razgovarali smo sa sindikatima, počeli su jučer razgovori. Što se tiče božićnica, nijednom nismo propustili isplatiti ih, još smo ih povećali. Želimo učiniti sve da se kroz rebalans pronađu sredstva za božićnice - poručio je premijer.

- Situacija oko korone ne izmiče kontroli, imamo 15.000 kreveta, preko 1000 kreveta intenzivne, što se tiče zdravstvenih kapaciteta, oni nisu ugroženi - kazao je premijer, prenosi N1.

Kaže da se radi na pravovremenoj rezervaciji cjepiva te da se igra na više opcija.

- Učinit ćemo sve da ono koje bude prvo verificirano bude nabavljeno.

Na pitanje o povorci Torcide u Splitu, premijer je kazao da nije pratio to.

- Pridržavanje mjera se odnosi na sve - kratko je poručio.

- Mislim da ste dovoljni svjesni da spominjanje potpunog zatvaranja kreira pesimizam, gospodarski pad - kazao je Plenković komentirajući izjavu Radimira Čačića da je potrebno uvesti policijski sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14