VRHOVNI SUD

Plenković: ‘Ured predsjednika je kontaktirao profesoricu Turković, nije on to učinio jer smo mi to rekli‘

Meni je bizarno, ako je istina da je predsjednik pitao tko je ta osoba. Turković je osoba koja poštuje pravni poredak - kazao je
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković je u razgovoru s novinarima nakon sjednice vlade ponovno govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda te profesorici Kseniji Turković, koja je proljetos, prema navodima premijera, bila jedna od kandidatkinja za tu funkciju.

- Malo ćemo ponoviti tu temu. Profesorica Turković je već osam godina sutkinja Europskog suda za ljudska prava. Kada su se na Pantovčaku očito obavljale konzultacije oko predsjednika Vrhovnog suda, tada je očito veći broj ljudi bio kontaktiran. Jedna od osoba koju je Ured predsjednika kontaktirao, bila je profesorica Turković. Taj kontakt je bio dobar. Nije on to učinio jer smo mu mi rekli. Profesorica Turković je osoba koja poštuje pravni poredak, poštuje načelo zakonitosti - rekao je Plenković i kazao kako se o profesorici Turković nije govorilo u javnosti jer se čuvao njen ugled, prenosi Dnevnik.hr.

- Što kaže naš Ustav? Kaže da predsjednik predlaže, a Sabor odlučuje. Između predlaganja i nametanja je ogromna razlika. Proces koji bi bio normalan je da se nakon javnog poziva vide najbolji kandidati, obave konzultacije, nastoji se riješiti to pitanje na konstruktivan način. Budući da ni u jednom trenutku predsjednik nije kontaktirao Vladu, niti mene, ta konzultacije je izostala, rekao je i dodao da je Turković bila u kontaktu s njim.

- Ja sam joj rekao 'ako ste to vi, vi ćete imati našu potporu'. Kad je vjerojatno taj feedback došao do predsjednika Zorana Milanovića, on je očito odustao od toga, iz meni nepoznatog razloga, ispričao je.

- Meni je bizarno, ako je istina da je predsjednik pitao tko je ta osoba - kazao je premijer komentirajući izjavu Milanovića koji je rekao kako nema pojma o čemu Plenković priča.

- To govorimo zato da se prestane insinuirati u javnosti da je HDZ protiv nečega. Poanta je u tome da je postojala osoba koja bi bez problema dobila potporu parlamentarne većine da je procedura bila zakonita, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:04