SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Uspjet ćemo potrošiti sredstva za obnovu Zagreba iz Fonda solidarnosti‘

Podsjetio je na nedavno usvojeni Zakon o obnovi, kojim se ubrzavaju procedure i centraliziraju sva tijela
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković je na početku nove sjednice Vlade održao uvodni govor u kojem je podsjetio da su prošlog tjedna usvojeni važni zakoni, poput onog o zabrani rada nedjeljom. Ističe da čak 70 posto građana podupire rješenje o 16 radnih nedjelja.

- Bit će to jako dobro i zaživjeti u praksi, kaže Plenković i dodaje da su stvoreni preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva.

- Cilj je postići veću kvalitetu i održivost zdravstvenog sustava za dobrobit pacijenata, kaže.

Premijer Plenković izjavio je na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, da s visokim stupnjem sigurnosti može potvrditi kako će se za obnovu Zagreba uspjeti potrošiti praktički sav alocirani novac, 683 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti.

“Proces obnove je složen, dugotrajan i financijski zahtjevan. U poziciji smo da možemo s visokim stupnjem sigurnosti kazati da će praktički sva sredstva koja su alocirana za zagrebački potres, to je 683 milijuna eura, biti i potrošena sukladno planovima do kraja lipnja”, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je na nedavno usvojeni Zakon o obnovi, kojim se ubrzavaju procedure i centraliziraju sva tijela. Trenutna ukupna vrijednost obnove privatnih i javnih zgrada u Zagrebu iznosi 2,3 milijarde eura.

Na treću godišnjicu potresa prisjetio se i djevojčice Anamarije Carević, koja je tada smrtno stradala, dodavši kako je tada ozlijeđeno još 27 osoba, kao i da je oštećeno 25.000 objekata.

Zaokružen ulazak u Schengenski prostor

Podsjetio je i da od ove nedjelje, 26. ožujka, Hrvatska zaokružuje svoj ulazak u Schengenski prostor, jer se režim za putnike u zračnom prostoru izjednačuje sa svim ostalima.

“Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengenskog prostora, tretirani su kao domaći letovi, dakle, bez ikakvih kontrola kada je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro”, rekao je i istaknuo da će to biti dodatna vrijednost za turističku sezonu.

“Po svim povratnim inormacijama, interes za Hrvatsku je enorman i očekujemo da ova sezona bude jako dobra, kao što je bila i 2022.”, poručio je Plenković.

Ulaže se dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu

Vlada na sjednici odlučuje o donošenju Nacionalnog plana za razvoj sustava obrazovanja do 2027. te akcijskog plana za njegovu provedbu do 2024. Najavio da će u idućem razdoblju Vlada uložiti najviše do sada u obrazovani sustav.

“Uložit ćemo dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu, to je ulaganje bez presedana. Danas su izdvajanja za znanost i obrazovanje rekordna, proračun je 3,4 milijarde eura, a 2016. bio je 1,77 milijarde eura”, kazao je.

Najavio je da će taj plan omogućiti izgradnju i dogradnju još 400 vrtića i preko 600 osnovnih škola, kao i izgradnju sportskih dvorana.

Na sjednici Vlade nalazi se i prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, istaknuo je Plenković, vrijedan 150 milijuna eura, a uključuje usluge za 15.000 osoba s invaliditetom.

Po prvi puta zakonom se uređuje usluga osobne asistencije

Prijedlogom zakona o osobnoj asistenciji, koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor sa sjednice u srijedu, prvi se puta u Hrvatskoj uspostavlja normativni okvir te usluge koja postaje socijalna usluga, a osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama.

Cilj je donošenja zakona osobama s invaliditetom osigurati veći stupanj socijalne uključenosti i prevenirati njihovu institucionalizaciju, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Predloženim zakonom osigurava se i održivost usluge s obzirom na to da je trenutni kontinuitet pružanja usluge ograničen modelom financiranja putem projekata koji provode udruge te su ograničeni projektnim financiranjem, a ubuduće će novac za uslugu osobnog asistenta biti osiguran u državnom proračunu.

Zakonom se uređuje usluga osobne asistencije koja uključuje uslugu osobnog asistenta osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, komunikacijskog posrednika osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj osobi te videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida.

Osobna asistencija obuhvaća obavljanje kućanskih poslova, organiziranje prehrane i hranjenje, održavanje osobne higijene, omogućavanje mobiliteta i kretanja, rukovanje pomagalima, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, uključujući i putovanja unutar i izvan države.

Također obuhvaća administrativne poslove, pružanje podrške u komunikaciji između osobe s oštećenjem sluha i čujuće okoline, pružanje podrške u kretanju gluhoslijepim osobama te podrške u komunikaciji između gluhoslijepih osoba i okoline.

Prijedlogom zakona utvrđuju se uvjeti za priznavanje prava na uslugu, uvjeti za zapošljavanje osobnih asistenata, komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja te obveza njihovog obrazovanja.

Uređuje se i tko može biti pružatelj usluge osobne asistencije (ustanove socijalne skrbi, dom socijalne skrbi i centar za pomoć u kući te udruge, vjerske zajednice i druge pravne osobe) te koje uvjete mora ispunjavati, kao i nadzor pružatelja usluga, a korisnicima usluga ostavlja se mogućnost samostalnog predlaganja pružatelja usluga.

Kako bi usluga osobne asistencije bila prilagođena individualnim potrebama korisnika osniva se i komisija za procjenu, koja u suradnji s korisnikom odnosno njegovim zakonskim zastupnikom izrađuje listu procjene potreba.

Predloženim zakonom uređuju se i pružanje podrške tijekom odgojno-obrazovnog procesa, koju pruža pomoćnik u nastavi ili stručni komunikacijski posrednik učeniku s teškoćama u razvoju.

Uslugu osobne asistencije moći će koristiti više od 14 tisuća osoba

Donošenjem zakona, rekao je Piletić, očekuje se proširen broj korisnika usluge osobne asistencije, a procjena je da će ovu uslugu moći koristiti nešto više od 14.000 osoba sa invaliditetom.

Očekuje se i da će sa stupanjem na snagu zakona biti povećan i broj sati koji će korisnik usluge osobne asistencije moći ostvariti u odnosu na dosadašnji broj sati usluge, kao i povećanje cijene sata pružene usluge osobne asistencije te će se zakonom jasno definirati uvjeti po kojima se može pružiti pojedina usluga, a osigurava se i održivost usluga kontinuiranim povećanjem financijskih sredstava u državnom proračunu.

Procijenjeno je da će se za provedbu zakona za usluge osobne asistencije u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj godini 155 milijuna eura, naveo je Piletić.

Usluga osobna asistencije od 2006. godine kontinuirano se financira kroz projekte i programe udruga osoba sa invaliditetom iz svih raspoloživih financijskih izvora (državni proračun, dio prihoda od igara na sreću, Europski socijalni fond).

"Kroz te navedene programe u udrugama su trenutno zaposlena 2292 osobna asistenta. Za podršku gluhim i gluhoslijepim osobama zaposleno je 99 tumača odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a za podršku slijepim osobama 68 videćih pratitelja u udrugama slijepih", naveo je Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:58