POBJEDNICI

Plenković uz 'Eye of the Tiger' poručio: Formiramo Vladu

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sinoć malo prije 1 sat pojavio se u izbornom stožeru HDZ-a. Dok se penjao na pozornicu, u pozadini je odzvanjala pjesma “Eye of the Tiger”, poznati hit iz filma Rocky. Plenković je istaknuo kako već danas kreće s razgovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima.

“Želim se zahvaliti svima koji su dali jasnu potporu HDZ-u i našim partnerima. Hvala i svim drugim biračima koji su pridonijeli legitimitetu svih drugih zastupnika, čestitam svim kolegama koji su uspjeli u tome. To je važno.

Bili smo u nezavidnom položaju prije nekoliko mjeseci. Imao sam nekoliko ciljeva kada sam krenuo s radom. Prvi je bio da HDZ vratim u desni centar, gdje ga je vidio Tuđman.

Takva orijentacija HDZ-a naišla je na plodno tlo. Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikacije i dijaloga, vratiti sadržaj politici, temeljiti kampanju na programu. Očito je da su te ključne poruke bile prepoznate.

Vratili povjerenje

Uvjeren sam da ćemo imati privilegij formirati stabilnu Vladu.

Sutra stvaramo platformu za razgovore s partnerima. Iduća vlast će biti na korist hrvatskih građana, bit će europski orijentirana.

Vodit ćemo brigu o mladima, o hrvatskom selu, o ruralnom razvoju.

Dragi prijatelji, ja vam želim zahvaliti. Ovo je bio važan dan za demokraciju i za HDZ. HDZ je pokazao da smo vrlo brzo ponovno pridobili povjerenje naših građana. Od sutra krećemo u dogovore kako bi Hrvatska dobila stabilnu Vladu”, poručio je Plenković.

Atmosfera

Andrej Plenković večer je proveo u uredu na drugom katu u središnjici HDZ-a, a s njim su bili najbliži suradnici. Analizirali su prve ankete i neslužbene rezultate te planirali strategiju za daljnje pregovore. Atmosfera se u središnjici podizala iz sata u sat, kako su pristizali sve bolji rezultati za HDZ.

Zdravko Marić čekajući izjavu za televiziju mahao je rukom, pokušavajući se rashladiti, ali bezuspješno.

- Zar mi ovdje nemamo klimu? - pitao je donedavni ministar zdravlja Dario Nakić, pozdravljajući se s Marićem. Unatoč vrućini, u središnjici su svi bili dobro raspoloženi, a Tomu Medveda, bivšeg ministra branitelja, ohrabrivali su da ipak neće morati prijeći Milanoviću, koji je u razgovoru s braniteljima rekao da će im ga ostaviti kao ministra ako to žele.

- Svi mi ostajemo: i Nakić i Zlatko i ja, već sutra nastavljamo - optimistično je komentirao Medved.

No, prerano je još govoriti tko će biti ministri, treba tek vidjeti s kim će HDZ formirati Vladu. U njihovim redovima ima onih koji su sinoć skeptično komentirali te pregovore, ali i onih koji su uvjereni da će u tome uspjeti.

Kralježnica Vlade

Davor Stier zadovoljno je, pak, obilazio stranačke kolege.

- Imamo bolji koalicijski potencijal, ovo je sjajno za nas, a još smo na izbore izašli sami - rekao je Stier, politički tajnik HDZ-a.

- Sjajan rezultat s obzirom na to gdje smo bili prije dva mjeseca - izjavio je Oleg Butković dok je s Marićem komentirao kako dalje u pregovore.

- Sad samo polako, mirno, kolege iz Mosta već znamo - rekao je Marić.

Ali jedan od bivših HDZ-ovih ministara upozorio je:

- Neće s Mostom biti lako, ni ovaj put.

Osvrnuo se na potencijalnu suradnju s Mostom i Zlatko Hasanbegović, koji drži da se već sad mogu “iščitati konture buduće Vlade na čelu s Plenkovićem”.

- Nastavljamo razgovore s partnerima i prijateljima. Most će činiti kralježnicu buduće hrvatske Vlade - rekao je Hasanbegović koji se u središnjici pojavio u društvu prijateljice Brune Esih koja je također bila na listi HDZ-a kao nestranački kandidat.

U HDZ-u su sinoć pazili da ne počnu slaviti prije ponoćnih rezultata koji su ipak pokazali realniju sliku rezultata, jer, podsjetimo, lani su se u HDZ-u prerano počeli veseliti.

- Zaspali smo kao pobjednici, a probudili se kao gubitnici - prisjetili su se sinoć neki u HDZ-u.

Zato su i tamburaše, koji su se ispred središnjice pojavili oko 21 sat, zamolili da ne sviraju, a alkohol nisu servirali.

Pobjeda, pobjeda

Trudili su se da do ponoći atmosfera ostane pristojna te da se iz njihova stožera ne objavljuju fotografije, kao na prošlim izborima kad su se vijorile zastave, a alkoholizirani simpatizeri padali su po podu.

- Odlično, odlično... - ponavljali su sinoć HDZ-ovci okupljeni u stranačkoj središnjici, ali kad su u 22 objavljeni prvi rezultati DIP-a HDZ-ovci su se oraspoložili, pa su neki i povikali “pobjeda, pobjeda”.

Bez euforije, ali optimistična je bila atmosfera na početku večeri, ali kako su pristizali rezultati mijenjalo se i raspoloženje u stranci koju je prije dva mjeseca preuzeo novi predsjednik Andrej Plenković.

Šef HDZ-a u središnjicu je došao već oko 19 sati, no većinu vremena proveo je u uredu, a novinarima se obratio sat vremena kasnije. Bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić također je istaknuo da sad s Mostom treba polako i konstruktivno, a optimističan je bio i Vladimir Šeks, uvjeren da će HDZ sastaviti Vladu. Drago Prgomet stigao je u središnjicu u pratnji Irene Petrijevčanin Vuksanović odjevene u bijelo. Margareta Mađerić također je optimistično komentirala rezultate, spominjući da su dobro prošli u prvoj izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:12