POSJET MEĐIMURJU

Plenković: Važno je da razvijamo sjever Hrvatske. Ovo je iznimno dinamična sredina

Govoreći o fiskalnoj decentralizaciji, premijer je rekao da je Međimurska županija jedna od onih koje su dobile znatno veće prihode
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Poslije otvorenja Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu premijer Andrej Plenković održao je s međimurskim županom Matijom Posavcem radni sastanak u Čakovcu i novinarima nakon sastanka izrazio zadovoljstvo projektima koji se provode u Međimurju.

"Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i ovu županiju brojnim projektima, bilo da je riječ o ulaganjima u gospodarstvo, potpore malom ili srednjem poduzetništvu, u prometnu infrastrukturu“, istaknuo je predsjednik Vlade i ocijenio kako kako je riječ o iznimno dinamičnoj sredini.

Govoreći o fiskalnoj decentralizaciji, rekao je da je Međimurska županija jedna od onih koje su dobile znatno veće prihode, što je toj županiji, gradovima i općinama omogućilo realizaciju mnogih projekata na lokalnoj razini.

"Ukupno je povučeno 1,3 milijarde kuna europskih sredstava za sada, a mi ćemo u mandatu koji je na početku, na tragu sjednice Vlade od srpnja prošle godine u Čakovcu, pomagati projekte u Međimurskoj županiji koristeći i europska i nacionalna sredstva“, izjavio je predsjednik Vlade.

Rekao je kako je županija spremna za te projekte i u dogovoru s mjerodavnim ministarstvima tražit će se projekti koji daju dodanu vrijednost i podižu kvalitetu života građana u Međimurju.

„Vlada se pokazala da je izdašno pomagala projekte koji su važni za Međimursku županiju“, poručio je Plenković.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je nakon sastanka da je sa zamjenicima i pročelnicima predstavio aktualne projekte, poput 270 milijuna kuna vrijednih investicija u obrazovanje, obnove prostora bivše čakovečke vojarne, obnove najvećeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj Muzeja Međimurja, dvorca Zrinskih u Čakovcu, i 160 milijuna vrijednih investicija u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

"U određenim stavkama smo zatražili i pomoć države, u smislu da zajedno napravimo iskorak u boljem standardu života jer država je uspješna onoliko koliko je zadovoljan njen građanin“, izjavio je govoreći o 72 različita projekta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u koje bi projekte volio da se ulaže više državnog novca rekao je kako je to cestogradnja, a kao primjer je naveo prometnicu Čakovec-Varaždin kojom na dan prođe više od 20.000 vozila.

„Imamo jako puno projekata za koje koristimo EU sredstva, ali uvijek trebate ili nešto predfinacirati ili sufinancirati pa, kad imate izvorni proračun od 62 milijuna kuna, želite puno napraviti. Projekti prolaze na natječaju, ali nedostaje ta komponenta pa tu pozivamo državu da uskoči, ne da se nešto daruje, nego da se pruži šansa da nešto napravite jer, ako vam fali taj mali kotačić, da se taj kotačić pokrije. Drago nam je da smo našli zajednički jezik“, zaključio je Posavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54