DUG ZA LIJEKOVE

Plenković: ‘Veledrogerijama će biti isplaćena određena sredstva u sljedećim danima‘

Premijer je kazao da će ministri financija i zdravstva će s njima održati sastanak s predstavnicima veledrogerija




 
 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravstva Vili Beroš održati sastanak s veledrogerijama o dugovima za lijekove i da će im biti isplaćena određena sredstva u sljedećim danima.

Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova prošli tjedan su upozorili da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga opskrba lijekovima mogla biti ograničena, a veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova bolnicama.

Plenković koji je danas u posjetu Osječko-baranjskoj županiji, ocijenio je situaciju uobičajenom te najavio da će Marić i Beroš uskoro održati sastanak s veledrogerijama, kojima će biti isplaćena određena sredstva.

"Svako malo veledrogerije, kada dođe neki važan termin, bilo Božić bilo Uskrs ili datum izbora, složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju platiti", rekao je Plenković novinarima.

"Mi smo o tome razgovarali, ministri financija i zdravstva će s njima održati sastanak i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima", dodao je.

Na upit o datumu, premijer je odgovorio kako će ministri o tome razgovarati. "Nisam ja tu računovođa da s njima govorim o preciznom datumu doznake", poručio je.

Dug narastao na 6,5 milijardi kuna

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dosegao četiri posto državnog proračuna.

Predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg potvrdio je u utorak da ta veledrogerija od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna.

"Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna", rekao je Herceg Hini.

Stoga su, kaže, odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Oktalpharme Ivan Klobučar podržao je potez Medike ustvrdivši kako ih Vlada, ministarstvo zdravstva, HZZO-a i Beroš ignoriraju već tri mjeseca, koliko ih mole za sastanak.

"Nama se svima prelila čaša već odavno, ali smo iz nekog, čak i meni sasvim nepoznatog razloga, i dalje nastavili sa svojim poslom”, rekao je Klobučar za N1.

Poručio je kako stanje došlo dotle da će odgovorni shvatiti kako je teško stanje "preko leđa pacijenata i ostalih koji za to nimalo nisu krivi". Ako nekome hitno treba lijek,neće ga dobiti, kaže Klobučar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:26