OPTIMISTIČAN STAV

Plenković vjeruje da će nova slovenska vlada podržati ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu

Naši odnosi proteklih godina postali su izvanredni. Bivši premijer Janez Janša i ja nastojali smo promijeniti ozračje, dodao je

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

Premijer Andrej Plenković smatra kako se pitanje razgraničenja između Hrvatske i Slovenije treba rješavati odvojeno od pitanja hrvatskog članstva u šengenskom prostoru i eurozoni te vjeruje da će Zagreb u tome imati podršku nove slovenske vlade.

Budući slovenski premijer Robert Golob u utorak je rekao da njegova vlada "neće raditi" kao ona prošla u odnosu na Hrvatsku, da će "tražiti širi konsenzus u parlamentu i budućoj koaliciji", no i da "arbitražni sporazum", koji Hrvatska smatra kompromitiranim, "i dalje ostaje čvrsto sidro od kojega ne odustaje".

Plenković je u utorak rekao da "ne bi još donosio zaključke" na temelju Golobovih riječi te da ne vidi razlog da se već raspravlja o mogućoj blokadi Slovenije na hrvatsko članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru.

- Ovo je godina isporuke i za Schengen i eurozonu, to su naši ciljevi, naše ambicije, naša zadaća. Mi činimo sve da to ostvarimo, vjerujem uz potporu Slovenije - rekao je hrvatski premijer, naglasivši kako ti politički ciljevi moraju biti odvojeni od pitanja razgraničenja.

Za odnose Hrvatske i Slovenije naglasio je da su proteklih godina postali izvanredni te da su on i bivši premijer Janez Janša "nastojali promijeniti ozračje".

Hrvatski premijer podsjetio je i da je Slovenija tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a kao jedan od svojih najvećih uspjeha izdvojila potvrdu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije za članstvo u šengenskom prostoru.

- Slovenija je bila naš saveznik, prijatelj, partner i zagovaratelj našeg članstva i u Schengenu, i u eurozoni i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). I ne vidim zašto bismo se mi ovdje bavili tom temom kao da već imamo neku novu okolnost, neki novi problem. Ja za to ne znam niti se želim dovoditi u situaciju da dovodim u pitanje odnose dviju zemalja - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:21