PREMIJER U Reykjaviku

Plenković: Vlada će pomoći županijama pri saniranju šteta nastalih od poplava

Istaknuo je kako su potpredsjednici vlade i ministri obišli niz županija, te da će to činiti i dalje

Andrej Plenković u Reykjaviku

 John Macdougall/Afp

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je u utorak svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti na naporima kako bi se spriječile posljedice visokih vodostaja i velikih kiša u nizu hrvatskih županija te je obećao pomoć županijama pri saniranju šteta.

"Želim iskoristiti ovu prigodu da se zahvalim svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti, vatrogascima, HGSS-u, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, lokalnim samoupravama i Hrvatskim vodama koji zaista rade maksimalne napore u nizu hrvatskih županija kako bi se spriječile posljedice ovih visokih voda i velikih kiša", rekao je premijer novinarima uoči samita Vijeća Europe u Reykjaviku.

Istaknuo je kako su potpredsjednici vlade i ministri obišli niz županija, te da će to činiti i dalje.

Nakon što se proglase elementarne nepogode i utvrde štete u pojedinim županijama, kako kaže premijer, Vlada će pomoći županijama da što prije saniraju štete koje su se dogodile.

"Vidimo da klimatske promjene utječu i na ovaj način na količinu oborina kakvih prije u ovakvoj mjeri nije bilo", ustvrdio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić, ranije danas, obišli su poplavljena područja Obrovca, Gračaca i Banovine.

‘Hrvatska pristupa registru štete za Ukrajinu‘

Plenković je uoči samita Vijeća Europe u Reykjaviku rekao i da će Hrvatska pristupiti registru štete kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini.

"Konkretno postignuće" sastanka na vrhu članica Vijeća Europe bit će registar štete za Ukrajinu čije će sjedište biti u Haagu, rekao je premijer novinarima.

"To je jedan dogovor država. Hrvatska tomu pristupa. Ukupan budžet te, možemo reći organizacije, nove strukture bit će oko osam milijuna eura, mi ćemo tu dati svoj doprinos. Ideja je da sve ratne štete koje Ukrajina registrira, a one su enormne, se ovdje verificiraju i registriraju i vidi na koji način se ta šteta može kompenzirati", rekao je Plenković.

Objasnio je da je jedno prikupljanje donacija za obnovu Ukrajine, a drugo vidjeti na koji način utvrditi reparacije, to jest "okrenuti se prema Rusiji čija je vojska i počinila te štete".

Vijeće Europe okupilo je u prijestolnici Islanda šefove vlada i država članica na 4. sastanku na vrhu u gotovo 75 godina postojanja. Rusija je do ožujka prošle godine također bila članica te paneuropske organizacije.

"Ovo je dobra i korisna prigoda za dvije poruke. Jedna je reafirmacija svih vrijednosti ove organizacije, a to je prije svega posvećenost demokraciji, zaštiti ljudskih prava i naravno, temeljnim slobodama i vladavini prava. A druga je velika poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu", istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:43