NOVI MANDAT

Plenković: Vlada nešto manja, ali funkcionalna; Jandroković: Sabor bi mogao početi raditi 22. 7.

S novinarima su razgovarali uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.
 Davor Pongracic/Cropix

U poslijepodnevnim satima u zagrebačkom hotelu Westin održava se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Uoči sjednice s novinarima je razgovarao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Očekivano, novinare je najviše zanimalo kako će izgledati nova Plenkovićeva vlada.

- Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade i ministre i ministrice, rekao je Plenković nakon čega se osvrnuo na budućeg potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića.

- Pa mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom, Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali prošlog tjedna, kazao je Plenković kojeg su novinari pitali i o drugim imenima u kabinetu.

- Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro. Vlada će biti nešto manja, ali bit će funkcionalna. Neki dosadašnji ministri će otići u Sabor, neki će biti novi, neki ostaju, rekao je Plenković.

Upitan bi li spajanje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike značilo da Hrvatska ne drži pretjerano do zelenih politika, Plenković kaže da je njegova Vlada snažno podržala 'green deal'.

- Da nema Covida, glavna globalna tema bila bi zelena politika i sve što ona nosi. Tema klimatskih promjena jest tema budućnosti, rekao je Plenković i dodao da se razgovara o nijansama te da postoji mogućnost da se spomenuta dva ministarstva spoje.

- Imamo rješenja za sve, ali nije u redu da vam na refule dajem informacije, poručio je Plenković.

Kaže i kako će u Vladi svakako biti manje ministara, ali smanjenje broja ministarstava ne znači da će se broj ljudi koji su u radnom odnosu u državnoj upravi samo tako smanjiti.

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u istoj dvorani, održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, s početkom u 17 sati. Na sjednici će se, među inim, analizirati rezultati HDZ-a na parlamentarnim izborima te imenovati novi glavni tajnik HDZ-a.

Umjesto Gordana Jandrokovića na tu funkciju trebao bi doći njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

Jandroković se, inače, također obratio novinarima uoči sastanka HDZ-ovaca te je potvrdio da bi konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora mogla biti održana 22. srpnja, ako ne budu uložene žalbe na izborni postupak koji se proteklog vikenda ponovio na biračkom mjestu u Raši.

Iako se nagađa da bi ta sjednica mogla biti održana izvan zgrade Sabora, Jandroković kaže da bi on radi digniteta institucije ipak volio da to bude u sabornici na Markovu trgu.

Osvrnuo se i na činjenicu da više neće obnašati dužnost glavnog tajnika HDZ-a.

- Ovo je odluka o kojoj smo razgovarali predsjednik i ja, izazovno je obnašati dvije dužnosti, danas s ponosom gledam na prošle četiri godine, pobijedili smo i tada, drago mi je da i 2020. godinu završavam velikom pobjedom, rekao je.

Progovorio je i o sastanku na koji je Andrej Plenković pozvao oporbene čelnike.

- To je gesta predsjednika HDZ-a, njegova je želja podijeliti sve informacije sa svima koji su ušli u Sabor, to nije nikakav folklor, nego vrlo razborit pokušaj da se sve koji će biti u Saboru upozna sa svime što će Vlada činiti. To je gesta dobre volje, vjerujem da će se većina odazvati, izjavio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:28