BUDUĆI ŠEF HDZ-A

PLENKOVIĆ 'Za sve što se sad događa odgovoran je Karamarko, ja ću odgovarati za budućnost'

 Robert Fajt / Hanza Media

Andrej Plenković, kandidat za čelnika HDZ-a posjetio je Rijeku i Primorsku-goransku županiju kako bi predstavio svoj program "HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske", piše N1.

– Ne samo da predstavljam program, već želim osluhnuti koji su to mogući elementi koji će nam pomoći u popravljanju svega onoga što je do sada napravljeno na način da stranka kvalitetnije funkcionira i da svi budu više uključeni u stranački rad s ciljem ojačavanja unutarstranačke demokracije. Jednako tako, želimo se kvalitetno pripremiti za parlamentarne izbore, izjavio je Plenković i naglasio da se snaga HDZ-a očituje u snazi županijskih organizacija, piše Novi list.

Novinare je zanimalo hoće li biti kakvih promjena u riječkom HDZ-u budući da je predsjednik riječkog ogranka eksplicitno podržao Tomislava Karamarka te hoće li se mijenjati liste za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici zbog toga što rezultat nije bio u skladu s očekivanjima:

– Što se tiče unutarstranačkih pitanja, poštujem mandat svih mojih kolega, bilo da su ga oni dobili na općem saboru odnosno na izborima na županijskim, gradskim ili općinskim razinama. Isto tako očekujem da će poštivati mandat koji ću vrlo vjerojatno ja dobiti u nedjelju. Strateški prioritet u ovom trenutku je konsolidiranje stranke, kvalitetan izborni program, učinkovit izborni stožer, artikuliranje naših politika, vjerodostojni ljudi koji imaju iskustvo, mladost. Za mene su svi moje kolege moj tim, jer moj je tim HDZ - odgovorio je Plenković.

Zamoljen da komentira financiranje HDZ-a ruskim novcem, uz napomenu novinara da je riječ o kontradikciji budući da se HDZ zalaže za pripadnost zapadnoeuropskim demokracijama, Plenković je odgovorio da će odgovarati za poslovanje HDZ-a od kada postane predsjednik.

– Vodit ću se s tri temeljna načela. Financiranje mora biti zakonito, odluke koje se donose o prihodima ili rashodima moraju biti transparentne i da predsjedništvo kao kolektivno tijelo o tome bude informirano, te da budemo odgovorni. Pazit ćemo od koga u kojemu trenutku i iz kojih razloga primamo kredite ili pozajmice. Stavit ću tu točku. Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka. Ja ću odgovarati za budućnost jer sam se zbog budućnosti HDZ-a i Hrvatske kandidirao - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:34