ENERGETSKA KRIZA

Plenković zadovoljan dogovorom čelnika EU-a: ‘Tržište je odmah reagiralo, pala je cijena plina‘

Dogovoreno je rješenje koje neće dopustiti da cijene plina zbog špekulacija na burzama lete u nebo

Andrej Plenković

 Kenzo Tribouillard/Afp

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u petak u Bruxellesu zadovoljstvo dogovorom čelnika EU-a o energetskoj krizi na što je tržište odmah reagiralo smanjenje cijene plina.

“To je jedan dobar dogovor, vidite kako su reagirala tržišta, cijena plina je odmah pala. Politička odluka EU-a s najviše razine polučila je taj efekt”, izjavio je Plenković po završetku dvodnevnog samita EU-a, koji je najvećim dijelom bio posvećen energetskoj krizi.

Čelnici EU-a usuglasili su zaključke koje će sljedećih dana i tjedana operacionalizirati ministri energetike i stručne službe Europske komisije. Tim odlukama želi se postići tri cilja: smanjiti cijene plina, osigurati sigurnu opskrbu i smanjiti potražnju.

Dogovoren je privremeni mehanizam koji nema neko fiksno ograničenje cijene plina, nego rješenje koje neće dopustiti da cijene plina zbog špekulacija na burzama lete u nebo. Tu je zatim zajednička platforma preko koje će se nabavljati plin i na taj način Unija svojom snagom i količinom kupnje može osigurati povoljnije cijene i sigurnu opskrbu, zatim dugoročna tranzicija prema obnovljivim izvorima energije, što će smanjiti ovisnost o plinu i imati pozitivan utjecaj na okoliš, objasnio je Plenković.

Plenković je rekao da među čelnicima EU-a postoji širok konsenzus o pomoći Ukrajini i osudi ruske agresije.

Govoreći o odluci EU-a da pokrene misiju obučavanja ukrajinskih vojnika, Plenković je rekao da je odluka o tome donesena na sastanku ministara vanjskih poslova u ponedjeljak i da se sada kreće s njezinom operacionalizacijom.

“Tu nema ničeg novog, ničeg revolucionarnog, nego Hrvatska nastavlja svoju konzistentnu politiku. Hrvatska nije neutralna, nije nesvrstana, članica je EU-a, NATO-a, zauzela je snažan politički stav podrške Ukrajini i osude Rusije i sve što radimo je operacionalizacija okvira politike koju smo objasnili svim akterima i tu nema nikakvih posebnih iznenađenja”, rekao je Plenković.

Rekao je da su tijekom priprema te odluke informacije išle jednako i prema vladi i prema uredu predsjednika i da sada predsjednik Zoran Milanović ne može reći da nije znao za to. "On za to zna već mjesecima i morat će objasniti zašto ranije nije reagirao”, rekao je Plenković.

Milanović je najavio da će blokirati odluku da Hrvatska sudjeluje u obučavanju ukrajinskih vojnika.

Plenković je rekao i da je sporazum o solidarnosti sa Slovenijom u visokoj fazi pripremljenosti i da bi ubrzo trebao biti spreman za potpisivanje. Riječ je o sporazumima koji su dogovoreni na razini EU-a da sve susjedne države potpišu kako bi jedna drugoj mogla priskočiti u pomoć u slučaju da ostanu bez plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 05:39