MITING POČINJE U 14 SATI

PLENKOVIĆ ZAOŠTRIO RETORIKU UOČI DANAŠNJEG SKUPA U VUKOVARU 'Vidjet ćemo hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji dolaze na prosvjed'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je novinarima na pitanje hoće li biti sankcija za HDZ-ovce koji će eventualno otići na prosvjed u Vukovar uzvratio: “Vidjet ćemo”.

Ne vjeruju

Plenković je tako zaoštrio retoriku oko prosvjeda s obzirom na to da je prije samo dva dana predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao kako neće biti kazni za one članove stranke koji odu na prosvjed. Na kakve je točno sankcije Plenković mislio, jučer se u vrhu stranke nije moglo doznati, no HDZ-ovci s kojima smo razgovarali ne vjeruju da će do toga doći.

- Mislim da je tu prije svega riječ o Plenkovićevu pokušaju zastrašivanja članova da ne odu na prosvjed - rekao je jedan od naših sugovornika iz stranke. A tenzije uoči prosvjeda sve više rastu. Nakon što je Jutarnji list objavio da su zagrebačka, osječko-baranjska i splitska Hvidra dale podršku prosvjedu unatoč protivljenju predsjednika nacionalne organizacije Hvidre Josipa Đakića, jučer su se oglasile još neke podružnice. Tako je odluku o potpori skupu u Vukovaru donijela na svojim tijelima i Hvidra Ličko-senjske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Jurkovićem, a prosvjed su poduprle i gradske organizacije Hvidre iz Senja, Gospića, Plitvičkih Jezera i Otočca.

Prosvjed je podržala i Zajednica udruga i članova Hvidre Bjelovarsko-bilogorske županije. Predsjednik Hvidre Sisačko-moslavačke županije Marko Klasan kaže kako on osobno podržava prosvjed i da će članovi tamošnje organizacije u Vukovar ići u privatnom aranžmanu, jer organiziranog prijevoza neće biti.

Iz Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Penave jučer su nam poručili kako nemaju precizne informacije o tome koliko će ljudi doći na današnji prosvjed, ali da su osigurali prostor za sve autobuse, kombije i automobile kojima će stići prosvjednici iz cijele zemlje. Prije su organizatori poručili da očekuju i do 20 tisuća prosvjednika. Skup na kojem će govoriti gradonačelnik Ivan Penava, njegov savjetnik Tomislav Josić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te nekoliko izravnih svjedoka zločina počinjenih u Vukovaru počinje danas u 14 sati i trajat će oko sat vremena.

Ne vjerujem u dobre namjere organizatora

Zamjenik granonačelnika Vukovara, Srđan Milaković, kaže da se građani srpske nacionalnosti boje mogućih incidenata na današnjem skupu.

- Mi se incidenata pribojavamo svaki put kada se u Vukovaru događaju veliki skupovi. Građani srpske nacionalnosti tada preventivno zatvaraju svoje dućane i lokale - kaže Milaković i dodaje da ne vjeruje u dobre namjere organizatora.

- Ne vjerujemo da je pravi cilj prosvjeda ono što gradonačelnik govori: pravedno procesuiranje ratnih zločinaca. Argumente za takav stav daju nam oni sami. Ako im je cilj procesuiranje svih zločina i ako ratni zločin nema nacionalnost, zašto onda na tom skupu neće govoriti i netko od potomaka poginulih iz reda srpske zajednice? Gradonačelnik zna za tu našu sugestiju. Dakle, ova inicijativa očito je usmjerena prema kažnjavanju isključivo srpskih zločinaca, a o srpskim žrtvama ovdje nema niti riječi. Stječe se dojam da se ne želi kažnjavanje zločinaca na osnovama načela pravne države, nego pravila ulice, prokazivanja, linča. Dakle, na “dokazima” koji se temelje na rekla-kazala principu - rekao je Milaković za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20