NOVE PROSTORIJE

Plenković: ‘Zemljišne knjige važne su za sve što radimo u pravosuđu i poslovnom okruženju‘

Zagrebačka gruntovnica dobila je novu, trajnu adresu u prvoj obnovljenoj zgradi u okviru kompleksa budućeg ‘Trga pravde‘

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak, prilikom otvaranja novih prostorija Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda, kako su zemljišne knjige važne za sve što radimo u pravosuđu i poslovnom okruženju, ali i zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti.

‘‘To je pouzdanje u institucije i vjera u pravosuđe, ta je činjenica izuzetno važna zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti. Činjenica da ćemo pravosuđe okupiti arhitektonski i urbanistički na jednom mjestu je signal koliko je pravosuđe bitno i koliko država drži do uvjeta u kojima suci i ostali pravosudni djelatnici rade‘‘, rekao je predsjednik Vlade.

image

Andrej Plenković i Ivan Malenica

Ranko Suvar/CROPIX

Također je ukazao na podatak da je u Hrvatskoj, prije započinjanja pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju, bilo 141.029 neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta, a danas ih, prema podacima Ministarstva, ima tek nešto više od 8000.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako je zagrebačka gruntovnica dobila novu, trajnu adresu u prvoj obnovljenoj zgradi u okviru kompleksa budućeg "Trga pravde", koji je najveći infrastrukturni projekt planiran u budućem investicijskom ciklusu vrijednom gotovo dvije milijarde kuna.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/CROPIX

‘‘Rekonstrukcija zgrade je najvažnija pravosudna investicija u Zagrebu u posljednjih desetak godina, a u tijeku su brojni drugi radovi koji se odnose na pravosudnu infrastrukturu, poput rekonstrukcija buduće zgrade splitskog Općinskog suda, zgrade Općinskog građanskog suda u Zagrebu te zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga u Gospiću‘‘, rekao je.

Najavio je da će se raditi i na pitanju plaća pravosudnih službenika, koje sad nisu adekvatne, dodajući kako treba gledati državnu upravu i javne službe u cjelini.

Investicija vrijedna 95 milijuna kuna

Gallina A. Vincelette, regionalna direktorica Svjetske banke za države Europske unije, koja je sudjelovala u realizaciji rekonstrukcije i nadogradnje zgrade gruntovnice, naglasila je kako je Svjetska banka ponosna na sudjelovanje u projektu nove gruntovnice i najavila da će i dalje podupirati slične aktivnosti.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/CROPIX

Predsjednica zagrebačkog Općinskog građanskog suda Petra Kušević Fraculj ističe da je nova gruntovnica prostor u kojem se rješavaju pitanja bitna za građane i gospodarstvo.

‘‘Uređene zemljišne knjige su preduvjet realizacije brojnih investicija. Vjerujem da će naš odjel nastaviti s predanim, kvalitetnim i učinkovitim radom na dobrobit svih nas, a novi prostori bit će dodana vrijednost radu naše službe i sudaca‘‘, rekla je.

Investicija nove zagrebačke gruntovnice, vrijedna 95 milijuna kuna, financirana je zajmom Svjetske banke.

image

Ivan Malenica i Andrej Plenković

Ranko Suvar/CROPIX

Riječ je o najvećem Zemljišnoknjižnom odjelu koji pripada najvećem Općinskom sudu u Hrvatskoj, koji ujedno pokriva većinu stanovništva Zagreba, zapošljava više od 180 osoba, sudaca, sudskih savjetnika i službenika, koji mjesečno rješavaju nešto više od 5000 predmeta.

Nova zgrada gruntovnice nalazi se u nekadašnjoj jašionici zatvorenog tipa na prostorima bivšeg austrougarskog vojnog kompleksa u Selskoj ulici, gdje se realizira budući kompleks "Trga pravde".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 10:27