AFERA SISAČKOG ŽUPANA

Plenković: ‘Žinićev ostanak predstavljao bi teret za HDZ. Na njemu je da dalje objašnjava‘

Premijer i predsjednik HDZ-a dodao je i kako se za daljnje djelovanje čekaju sve okolnosti te da se tračevima ne bavi
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

.Premijer Andrej Plenković obratio se nakon sjednice Vlade novinarima na konferenciji u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici na kojo je među ostalim odgovarao na pitanja o nekretninskim aferama sisačko-moslavačkog župana.

- Ivo Žinić je podnio ostavku zbog situacije koja trenutno vlada oko njega i njegove imovine, jer smatramo da u ovim okolnostima daljnji ostanak na čelu županijskog HDZ-a predstavlja teret, rekao je premijer.

- U Požegi smo prvo vidjeli ostavku gradonačelnika i donijeli odluku da županijska organizacija raspusti gradsku. Imaju dovoljno vremena da se pripreme za izbore s novom ekipom. Onaj tko se ide baviti javnim poslom, mora voditi računa da nije dobro imati problematične situacije. To sam detaljno jučer objasnio u Saboru, dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i ovo.

- On je u situaciji kojoj predstoje dva pravca – da kao župan do lokalnih izbora bude uključen u aktivnosti u obnovi SMŽ-a od posljedica potresa i da rješava pitanja oko njegove imovine, to je više nego dovoljno da sam procijeni da u takvim okolnostima ne može voditi županijsku organizaciju.

Komentirao je i zakon o lokalnim izborima.

- Smisao zakona kojeg imamo je da imamo stabilnost i da nema raspuštanja lokalnih vijeća. Neke smo sredine 3-4 puta raspuštali, ništa se dobro nije dogodilo s tim promjnea. Ključni je preduvjet da oni koji izađu na izbore, provedu mandat koji dobiju. To je ta presumpcija povjerenja. Nema puno takvih situacija da se izigra povjerenje, rekao je.

Na pitanje čime je Žinića uvjerio da je teret stranci, obzirom da je on još jučer tvrdio da je nevin, odgovorio je.

- Nisam vidio njegovu izjavu. On ima demokratski mandat župana do lokalnih izbora.

Na pitanje je li to nemoralno to što je Žinić učinio, Plenković je rekao da je na njemu da objašnjava.

- Rekao bih da su mu to omogućile različite okolnosti. To nije pitanje za HDZ ni mene, to on kao čovjek mora sam objašnjavati.

image
Damir Krajac/Cropix

Na upit zašto nije bilo stegovnog postupka u stranci prema Žiniću, odgovorio je:

- Zato što nisu poznate sve okolnosti, rekao je te dodao.

- Ja se tračevima ne bavim, rekao je.

Govoreći o osnivanju povjerenstva za istraživanje obnove Plenković je rekao:

- Nakon potresa smo svjedočili histeriji. Onda smo došli do činjenica. Skoro 6.000 kuća obnovljeno je nakon rata. Trenutno je više od 3.700 upareno u smislu šteta, a samo 69 je dobilo crvenu naljepnicu. Detaljno sam objasnio sve o tome. Nije realno da takav potres ostavi netaknutim kuće i zgrade u centru. Inicijativa o osnivanju povjerenstva je angažirana agenda oporbe uoči lokalnih zbora nakon što su bili pometeni na parlamentarnim izborima. Ne vidim neku dramu, poručio je.

Novinari su ga pitali i za navodni dokument koji je procurio iz Stožera u kojemu se navodi da neće biti ublažavanja epidemioloških mjera prije ožujka.

- Ne znam, to morate pitati neku krticu iz Stožera ili Udruge ugostitelja, smiješno je da udruge imaju tekstove koji ne postoje, rekao je.

image
Damir Krajac/Cropix

Na upit novinara o neujednačenim porukama Stožera i Vlade o popuštanju mjera, odgovorio je

- Mi stalno komuniciramo i normalno je da Vlada vodi računa o svim aspektima. Trenutno smo što se tiče brojeva u jednoj pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li određene mjere koje bi našim sugrađanima vratile normalan život, Mi smo jedna od rijetkih država u EU koja nije uvela policijski sat i nije uvela najstrože mjere, podsjetio je.

- Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja, dodao je.

Govorio je i o stavu Hrvatske prema covid putovnicama.

- Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven sustav s koordiniranom politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje, poručio je.

Na pitanje novinara vezano za pitanje zastupnika HSS-a upućeno u svibnju 2019. na adresu dva ministarstva o Žinićevom stanu, na koji nije dobio odgovor, Plenković je rekao:

- Očito je bio neki propust, nisam znao za to pitanje. Ovo pitanje nije bilo upućeno meni. Ministarstvo branitelja se očitovalo o tome.

Komentirao je na kraju i presudu kojom je Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju.

- Prije svega žao mi je poginulih vatrogasaca. Pravni proces je toliko trajao, pitanje je sudova. Koliko znam, bila je riječ o eruptivnom požaru, rijetkom fenomenu. Mi smo otvoreni za sve razgovore, ali mislim da su nadležna tijela već dosta o tome bili decidirani, rekao je.

Aladrović o Žiniću: Sa strane HDZ-a učinjeno je sve

Ministar rada Josip Aladrović poručio je da je što se tiče župana Ive Žinića HDZ učinio sve što je do stranke, a što se tiče zakonske regulative koja definira poziciju župana regulativa je takva kakva je te se Žinić neće kandidirati na sljedećim izborima.

On je rekao da su i Žinić i HDZ donijeli odluke koje su donesene. "Ono što mi kao stranka moramo istaknuti je da sigurno ne podupiremo način ponašanja u kojem bilo tko od dužnosnika ima određene, i baš ne pravilne radnje vezano za nekretnine ili bilo što drugo. S te strane, sa strane stranke je učinjeno sve", rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prije sjednice Vlade.

Aladrović je to odgovorio na na pitanje novinara kako to da je njegov stranački kolega, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić očigledno dovoljno kriv da da ostavku na poziciju šefa županijskog HDZ-a, ali nije dovoljno kriv da da ostavku na mjesto župana ili da bude izbačen i napusti stranku.

Što se tiče zakonske regulative koja definira pozicije župana, Aladrović kaže da je regulativa takva kakva je, i Žinić se neće kandidirati na sljedećim izborima.

Komentirajući tvrdnju da je oporba već ranije upozoravala da postoje nepravilnosti te da se Vlada oglušivala, Aladrović kaže da ovdje nema odgovornosti Vlade, te da je HDZ učinio sve da "na način na koji je to potrebno penalizira djela određenih dužnosnika".

Aladrović je rekao da je HDZ najsnažnija stranka, koja je dugo na vlasti, i sve ono što se dogodi u kontekstu afere sigurno ostavi traga na HDZ. Dodao je da HDZ ne podržava takav način ponašanja i provođenja politike i učinit će sve da sankcionira ako se to dogodi.

Hoće li to ostaviati traga na ugled HDZ-a, Aladrović poručuje da će se to vidjeti pri rezultatima na izborima, za koje je prilično siguran da će biti dobri.

Upitan je li se u Požegi "zabijala glava u pijesak" jer tamo prema neslužbenim informacijama USKOK "češlja" gradsku upravu zbog gradonačelnika Darka Puljašića kojemu to ne bi bio prvi sudski postupak, ako do toga dođe, Aladrović kaže da mu te informacije nisu poznate.

Ističe da je županijski odbor HDZ-a u Požegi nakon saznanja i novinarskih natpisa odreagirao - Darko Puljašić i Mario Pilon su podnijeli ostavke na svoje dužnosti u HDZ-u te će se izabrati povjerenik koji će gradski odbor HDZ-a voditi u sljedećem razdoblju.

"Sigurno ne možemo reći da se zabijala glava u pijesak jer određene informacije jednostavno nisu postojale, međutim, kada su se one pojavile, kada su one izašle na vidjelo, HDZ je odreagirao u skladu s tim", poručio je Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04