SVE ISPOČETKA

Plenkovića čeka ‘tempirana bomba‘: ‘Ako dođe do ranih izbora, bit će nemoguće pregovarati‘

Sindikat Zajedno postao je reprezentativan, a Sindikat KBC-a izgubio je mogućnost pregovaranja. Zato moraju pokrenuti nove pregovore

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Vlada i sindikati prvi su se put u povijesti našli u situaciji koja vladajućoj stranci prije izbora donosi potencijalnu financijsku "tempiranu bombu" nakon što je nadležno Povjerenstvo donijelo novo rješenje o reprezentativnosti sindikata javnih službi.

Prema najnovijem rješenju od 13. studenoga, a do kojeg smo došli, Sindikat Zajedno, koji okuplja medicinske djelatnike, postao je reprezentativan, a Sindikat KBC-a Zagreb izgubio je mogućnost kolektivnog pregovaranja.

To zapravo znači da će se morati pokrenuti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, i to ne dodatku, nego potpuno novom ugovoru koji će definirati visinu osnovice plaća. I to samo mjesec dana nakon što je postignut dogovor o povećanju plaća i nakon što je 25. listopada potpisan treći dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

"Ako u postupku iz stavka 1. ovoga članka nije utvrđena reprezentativnost svih sindikata koji su prethodno utvrđeni kao reprezentativni ili su sudjelovali u pregovaračkom odboru ili je utvrđena reprezentativnost jednog ili više drugih sindikata, može se kolektivno pregovarati samo o sklapanju novog kolektivnog ugovora", stoji u Zakonu o reprezentativnosti, koji će Sindikat Zajedno itekako iskoristiti.

Sindikat Zajedno, kako navodi njegova potpredsjednica Sanda Alić, samo nekoliko godina nakon osnivanja postao je reprezentativan "zahvaljujući odlučnoj borbi za djelatnike u zdravstvu". Prema rješenju Povjerenstva, priznato im je 2185 članova.

- Sindikat Zajedno uvijek je postupao u skladu sa svim zakonskim normama i propisima te ćemo tako postupiti i sukladno Zakonu o reprezentativnosti. Što se tiče početnih zahtjeva, o njima će uskoro odlučiti najviša tijela sindikata. Svakako ćemo inzistirati na povećanju materijalnih prava svih djelatnika u javnom sektoru i poboljšanju uvjeta rada - rekla je Sanda Alić.

Štrajk saniteta

Navela je i kako je Sindikat Zajedno pokrenuo nekoliko tisuća tužbi za svoje članove zbog pogrešnog obračuna prekovremenog rada, rada blagdanom i praznikom te zbog neisplate povećanja osnovice od šest posto za 2016. godinu.

Prepoznati su nakon što su prošle godine pokrenuli štrajk djelatnika u sanitetskom prijevozu.

- Činjenica je kako su prošla četiri mjeseca od posljednjeg zakonskog dana dostave podataka o broju članova, no rezultati rješenja i prije su se čekali nekoliko mjeseci. Koji je razlog tome, najbolje bi bilo postaviti upit Ministarstvu rada - poručila je Sanda Alić.

Dodatak 1,2 mlrd. eura

Sindikat Zajedno tražio je ponovno prebrojavanje, a Povjerenstvo je raspisalo javni poziv još 20. lipnja. Pregovori o dodatku TKU počeli su u rujnu. Već nakon mjesec dana stavljeno je na stol rješenje koje je zadovoljilo obje strane, pa je 10 od 11 sindikata potpisalo novi dodatak, vrijedan 1,2 mlrd. eura.

Osnovica plaće odmah je narasla za pet posto, božićnica na 300, uskrsnica na 100 eura, a uredbom o koeficijentima, koja će pratiti novi Zakon o plaćama, od 1. ožujka plaća bi trebala rasti još 12 posto.

Vlada je smatrala da je kupila socijalni mir, a sada bi se moglo dogoditi da sve to moraju prolaziti ispočetka, i to baš uoči samih izbora. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, jedinog sindikata čiji su članovi odbili novu povišicu, potvrdio je da sindikati i Vlada dosad nisu bili u ovakvoj situaciji.

- Svaki sindikat koji je potpisnik TKU može tražiti pregovore ako se nešto mijenja, a ovdje imamo situaciju da bi se promjenom reprezentativnosti automatski trebali pokrenuti pregovori o novom TKU - pojasnio je Stipić.

Upozorio je da je situacija jako komplicirana i nepredvidiva jer ulazimo u razdoblje koje prethodi izborima i vrlo je problematično u takvoj situaciji pregovarati.

- Ako dođe do ranih izbora, bit će praktički nemoguće pregovarati zbog Zakona o primopredaji vlasti. Bit će zanimljivo kako će se vlast tu postaviti - poručio je Stipić.

Pregovori bi mogli krenuti na samom početku 2024.

Tanja Leontić, predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb koji više nije reprezentativan, kaže da su ispunjeni svi zakonski uvjeti da se krene u nove pregovore i da je riječ o presedanu.

- Riječ je o zakonskoj mogućnosti koju je iskoristio Sindikat Zajedno koji je postao reprezentativan, a mi mu na tome čestitamo. Nadamo se da će tijekom pregovaranja i pridonijeti poboljšanju statusa službenika - kaže Leontić.

Očekuje da bi pregovori mogli početi nakon Nove godine, a svakako 1. ožujka ako uredbe ne budu slijedile dogovor o 12% većoj plaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53