BIJES U OPORBI

‘Plenkovića i Jandrokovića može biti sram, pokazali su srednji prst svima koji su stradali u potresu‘

Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći dio oporbenih stranaka ujedinio. Uspjeli smo razjediniti i vladajuće - rekao je Troskot
 Damjan Tadic/Cropix

Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći dio oporbenih stranaka ujedinio. Uspjeli smo razjediniti i vladajuće, nema više povratka. To je borba za naše obrtnike i privatnike. Oni skapavaju i nemaju otkuda platiti radnike, a s druge strane imamo prekomjerno trošenje komore u zadnjih 25 godina - rekao je Zvonimir Troskot iz Mosta nakon što je oporba srušila kvorum u Saboru kada je s dnevnog reda skinuto glasanje o članarini u HGK.

Peđa Grbin je rekao:

- Kad Vlada već nema osmišljen paket pomoći, moramo podržati inicijative koje dolaze iz poduzetničkog sektora. Zatražili smo stanku i prije nego li se oporba stigla konzultirati, predsjednik Sabora je otkazao glasanje. Odlučili su pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu kako bi pokazao političku snagu HDZ-a. A jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića može biti sram. Stavite u dnevni red i mi ćemo glasati odmah, tu smo u zgradi Sabora. Možemo glasati za pet minuta ako predsjednik Sabora to odluči.

Tomislav Tomašević također nije štedio vladajuće.

- Nećemo tolerirati tiraniju, tako bi glasanje moglo otići u nedogled, mogli bi odgađati svaki prijedlog oporbe. Skupili smo 30 potpisa na moratorij na ovrhe, pa bi i to bi mogli odgoditi. Nas je 75, njih 76, dobili su nekoliko tisuća više glasova, a ponašaju se kao da ne postojimo u Saboru, to nećemo tolerirati.

Stjepko Bartulica iz Domovinskog pokreta je rekao da je najbolja stvar danas to što je javnost mogla vidjeti što se događa.

- Današnji dan će biti jedan novi trenutak u povijesti Sabora. Mi smo spremni podržati zakone, ali ne pod svaku cijenu, nećemo pristati na igrokaz od strane HDZ-a.

Suverenisti su rekli da neće podržavati igrokaz i da neće držati stolicu Andreja Plenkovića, no da poručuju kako zajedništva sa SDP-om i satelitima nikad neće biti.

Anka Mrak Taritaš napomenula je kako je Jandroković napravio presedan.

- Tema je vrlo jasna, raspravljali smo do dugo u noć. Jandroković je poslao šamar svim poduzetnicima. Oporba je jasno rekla svoj stav. Evo prijedloga, bez obzira na svjetonazor smo se ujedinili. Sjednimo i dogovorimo se i pokažimo da idu novi vjetrovi što se tiče demokracije, ali kad je riječ o HDZ-u sve je po starom. Jandroković je sjeo za stolicu i rekao 'ja ću odlučivati'. E pa nije tako - istaknula je.

- Uvjerena sam da od danas više ništa neće biti isti. Kada se radi o dobrim prijedlozima i argumentima, oporba itekako može biti ujedinjena. Država je oteta od HDZ-a, Sabor je danas konačno postao institucija u kojoj HDZ više nema toliku moć koju je imao do sada - kazala je pak Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:11