POVRATAK VETERANA

Plenkovića je unaprijedio nakon što se našao na meti vrlo ozbiljnog napada Ive Sanadera

 Boris Kovačev / CROPIX

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks i Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova iz doba Ive Sanadera, na velika se vrata vraćaju u sam vrh stranke.

I dok će Šeks dobiti mjesto u Savjetodavnom vijeću HDZ-a, Jandroković će biti novi glavni tajnik umjesto dosadašnjeg Domagoja Miloševića. Obojica su u vrijeme bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka bili gurnuti na margine.

Uz Jandrokovića, u Predsjedništvo stranke ući će kao politički tajnik i Davor Ivo Stier. On dolazi na mjesto Domagoja Maroevića koji je u međuvremenu dao ostavku na tu dužnost. Ministar vanjskih poslova na odlasku Miro Kovač, pak, ostaje na mjestu međunarodnog tajnika. No, čini se da ipak ne može dugoročno računati na tu ulogu.

- Kovač ostaje na toj funkciji, ali za sada - rekao nam je izvor iz stranke. Kaže da bi Kovača ipak mogao zamijeniti Davor Božinović koji zadnjih dana sudjeluje na svim sastancima. Božinović je i jučer bio na sjednici Predsjedništva iako nije član tog tijela, a upućeni kažu da će i on uskoro biti kooptiran u vrh stranke. Doznajemo također da bi na taj način mogao ući i Damir Krstičević.

Središnji odbor

Andrej Plenković novinarima je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva potvrdio da će predložiti Jandrokovića i Stiera s obzirom na to da njihova imenovanja treba potvrditi Središnji odbor stranke koji bi se trebao sastati u petak. Plenković je potvrdio i da u Predsjedništvo planira kooptirati još nekoliko članova.

- Predsjedništvo se, prema Statutu, može povećati za 4 člana. Damir Jelić je ušao u Predsjedništvo stranke, a predložit ću kolegama još nekoliko članova - naveo je Plenković i dodao da će se u radnu skupinu koja razgovara s koalicijama i partnerima uključiti Stier i Jandroković.

Uz stranačke tajnike, upravo su koalicijski partneri jučer bili glavna tema na sjednici. - Nakon konzultacija i kada vidimo podudarnosti u programima, donosit ćemo odluke o eventualnim prijeizbornim koalicijama. Najvažnije je da su članovi HDZ-a potvrdili promjenu u HDZ-u. Siguran sam da ćemo svojom politikom i programom biti poželjni bliskim strankama - rekao je Plenković. Doznajemo da su se na sjednici usuglasili kako je od partnera za sada siguran samo HSLS.

- O ostalima ćemo tek razgovarati - reklo nam je nekoliko članova Predsjedništva. Ističu kako su im oko HSP-a AS najveći problem izjave čelnika te stranke koje nisu dobro primljene javnosti, pa ni u dijelu HDZ-a. Koalicijski partner koji bi mogao otpasti je, navodno, BUZ.

Dio članova Predsjedništva kazao nam je da je sjednica protekla mirno i da ih je Plenković poticao da svi sudjeluju u raspravi.

- U odnosu na Karamarkove sjednice, ova je imala glavu i rep - rekao nam je jedan član Predsjedništva. Dodao je da je novi šef dobro odradio svoju prvu sjednicu.

Druga dimenzija

- To vam je druga dimenzija u odnosu na ono prije. Plenković zna što hoće i dobro vlada podacima - kazao je. Za Domagoja Miloševića ispričao je da je zahvalio kolegama i pozvao ih na zajedništvo. I zamjenik Milijan Brkić, doznajemo, dva je puta govorio, na početku i kraju sjednice, pozvavši članove da podrže odluke Predsjedništva jer su izbori pred vratima. Doznajemo da se jučer nije razgovaralo o suradnji s Mostom niti o izbornim listama. Slično je potvrdio i Plenković.

- Ovo je šesti sat mog prvog radnog dana i ne mogu odmah imati liste. Ali bit će kvalitetne. Imat ćemo temeljite rasprave i poslušat ćemo prijedloge naših županijskih organizacija i zajednica. Vodit ćemo računa o kvalitetnom radu naših ministara i zastupnika i napraviti dobar spoj iskustva i mladosti. Nije realno da liste budu iste kao 8. studenoga - kazao je Plenković. Izvori iz HDZ-a kažu da Plenković neće raditi mnogo kompromisa oko lista.

Prije sjednice Predsjedništva, doznajemo, s Plenkovićem i zamjenikom Brkićem sastali su se Jandroković, Stier, Tomislav Čuljak i Davor Božinović. Plenković je jučer održao i sastanak s ministrima i zamjenicima, te sastanak s Izvršnim izbornim stožerom o strategiji kampanje.

--------------------

Sanader napao Plenkovića pa ga Jandroković unaprijedio

Andrej Plenković i Gordan Jandroković započeli su gotovo u isto vrijeme diplomatsku karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova. Neko su vrijeme sjedili na istom katu, a Jandroković se ne sjeća jesu li bili i u istoj sobi.

Kada se Plenković sukobio s Ivom Sanaderom, a radilo se o vrlo ozbiljnom ataku bivšeg premijera na mladog diplomata koji je bio u Parizu, tadašnji šef diplomacije Gordan Jandroković pozvao ga je u Zagreb. U travnju 2010. godine ponudio mu je da obavlja dužnost državnog tajnika za europske integracije u vladi Jadranke Kosor.

Bilo je to razdoblje velikog Plenkovićeva angažmana kada je i osobno dao doprinos da pregovori budu što prije završeni.

S Jandrokovićem je imao uspješnu suradnju, vodio je hrvatska izaslanstva na međunarodne konferencije, a često je u svojstvu državnog tajnika umjesto Plenkovića odlazio i na sjednice Vlade i u Sabor. Zbog dobrih organizacijskih sposobnosti, koje je Gordan Jandroković izuzetno cijenio, Plenković je bio i tajnik Organizacijskog odbora pastoralnog posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj. (J. Körbler)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:35