‘LAŽNE TEZE‘

Plenkovića naljutila novinarska pitanja: ‘Napadaju nas zato što je ovo dobro! Kako je moguće da to napravi zločesti HDZ?!‘

Rekao je da su ‘teze da Vlada vodi selektivnu politiku i daje gdje su njihovi, a ne gdje je netko drugi‘ lažne, neutemeljene i bezobrazne

Andrej Plenković

 Ranko Šuvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković je danas predstavio novu Vladinu poreznu reformu, a na kraju prezentacije su mu novinari postavljali pitanja, od kojih su ga neka naljutila.

Na pitanje je li ukidanje prireza poseban izazov za gradonačelnike najvećih gradova, a u kojima je na vlasti oporba, Plenković je opet odgovorio da su takve teze lažne:

- Kojom to matematikom ovo što mi radimo postaje izazov, a možeš spojiti aktualne stope poreza na dohodak s aktualnim prirezom kojeg imaš. Ako, recimo, neka općina x ima 20 posto poreza na dohodak i stavili su maksimalni prirez od 10 posto, to je budući akumulirani porez na dohodak od maksimalnih 22 posto. Što mu se to uzelo? Ta teza je lažna, zlonamjerna, besmislena, izmišljena u eteru u kojem ionako bucaju svašta, bez da išta znaju. Što bismo mi trebali raditi u trećoj godini mandata? Ne raditi ovo što smo radili do sada? Ići dalje s fiskalnom decentralizacijom, ići dalje s rasterećenjem građana i poduzetnika i omogućavati ljudima veće plaće zato što su izbori za godinu dana i nećemo činiti ništa. Pa čija je to logika?! To može biti logika samo nekoga tko ništa ne zna, rekao je Plenković u odgovoru na novinarsko pitanje i dodao:

- Je li kampanja sad počela? Je li kampanja 1. 1.? O čemu mi govorimo? Što bismo trebali biti sputani jer su izbori za godinu dana? Tek će 22.7. biti da smo napunili treću godinu mandata ove Vlade. Koja je to logika? Moramo to razgrnuti, razoriti tu nevjerojatnu tezu oporbe. Znate zašto napadaju ovo do kraja, to sam rekao jučer koalicijskim parterima. Pa zato što je dobro! Što je korisno za građane! Jer kuže, ovi su donijeli reformu na stol koja će ljudima povećati plaće. Pa kako je to moguće da to napravi zločesti HDZ. To je cijela bit njihove kritike. Ista stvar je s izbornim jedinicama, bucaju napamet, nisu vidjeli ništa, a kad vide izborne jedinice sutra, shvatit će da su maksimalno korektne prema svima. Kao što je i sve što radimo maksimalno korektno. Jesmo li ovdje zakinuli Zagreb, Rijeku, Split?!, upitao je Plenković i dodao da su ‘teze da Vlada vodi selektivnu politiku i daje gdje su njihovi, a ne gdje je netko drugi‘ lažne, neutemeljene i bezobrazne, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:22