POČETAK AKCIJE

PLENKOVIĆEV PLAN ZA SPAS MIROVINSKE I IZBJEGAVANJE REFERENDUMA Dok Ustavni sud bude odlučivao o ustavnosti pitanja, Pavić ima specijalni zadatak

 
 CROPIX

Vladajuća većina na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima složila se da treba krenuti u pregovore sa sindikatima kako bi se izbjegao referendum protiv mirovinske reforme za koji je prikupljeno oko 700.000 potpisa, no sindikati, doznajemo, to odbijaju.

Poanta je, potvrđeno nam je od nekoliko sudionika sastanka, da se ne sruši cijela reforma na referendumu, nego da se barem pokušaju sačuvati dijelovi koji su dobri i svima prihvatljivi, a da se o nekima za sindikate najspornijim točkama pokuša pregovarati.

U međuvremenu, uputio bi se zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost pitanja.

Plan vladajućih je pričekati dostavu potpisa Saboru, što bi se najvjerojatnije trebalo dogoditi idući tjedan, a potom će se utvrditi postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv rada do 67. godine. Tu sada postoji dilema da li ići na provjeru potpisa do potrebnog broja za raspisivanje referenduma, što je preporuka Venecijanske komisije, ili provjeriti potpise na uzorku jer je slično kao i za referendum o braku prikupljeno gotovo dvostruko više potpisa nego što je potrebno.

Broj potpisa neupitan

- Nitko u vladajućoj većini ne dvoji da je prikupljen dovoljan broj potpisa, prevladava mišljenje da ih treba provjeriti na uzorku - kaže naš sugovornik.

Nakon provjere, kažu naši sugovornici, vladajuća većina, s čime su se složili svi, uputila bi zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost referendumskog pitanja. Naime, postoje neki ustavni stručnjaci, poput Sanje Barić, koji kažu da bi pitanje moglo biti protuustavno.

Inicijativa “67 je previše”, naime, prikupljala je potpise za pitanje koje glasi “Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju” pa u tom svom prijedlogu izmjena zakona traže da se pravo na starosnu mirovinu stječe sa 65 godina, a ne 67, da se smanji penalizacija prijevremenog umirovljenja s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu, da se sporije izjednačavaju uvjeti za odlazak žena u mirovinu, da se pravo na prijevremenu mirovinu stječe sa 60 godina i 35 godina staža, te da dugogodišnji osiguranici imaju pravo na mirovinu sa 60 godina i 41 godinom staža. No, Vlada ne bi čekala odluku Ustavnog suda nego bi počela pregovore sa sindikatima.

- Prevladava mišljenje da je reforma u cijelosti dobra i da bi bila šteta da se cijela stavi izvan snage. Zato postoji spremnost da se pregovara o pojedinim stavkama i pokuša naći kompromis sa sindikatima - kaže jedan naš sugovornik. Na pitanje je li upitna sudbina ministra Marka Pavića, jer sindikati traže da ga premijer smijeni, naš sugovornik iz Banskih dvora odgovara kako je stav svih u vladajućoj većini da reforma donosi održivost sustava i veće mirovine, da je ocijenjena odlično od Europske komisije i domaćih stručnjaka te da je Pavić odradio dobar posao.

- Nema govora o smjeni, Pavić bi trebao početi pregovore sa sindikatima - kažu u Banskim dvorima.

Sindikati protiv

U kojem smjeru bi mogli ići pregovori nije odlučeno, ali postoji nekoliko prijedloga. Jedan od tih prijedloga je, primjerice, da se omogući rad do 67. godine svima koji to žele, a da se u punu starosnu mirovinu ide sa 65 godina. Prijedlog jednog od partnera jest i da se u mirovinu ide kada je zbroj godina starosti i staža jednak 100. Primjerice, kada osoba ima 60 godina i 40 godina staža.

- Vjerujemo i nadamo se da su sindikati ovome pristupili da reformu naprave još boljom, a ne iz političkih razloga. Ako nisu spremni na razgovore, onda će biti jasno da se radi o politici, a ne o brizi za radnike - poručuju u vladajućoj većini.

No, Vilim Ribić, jedan od čelnika inicijative “67 je previše”, odbacuje mogućnost pregovora s ministrom Pavićem, a potpise planiraju predati u Sabor idući tjedan, nakon što se predsjednik Gordan Jandroković vrati iz Japana.

- Nema pregovora oko toga jer ih ni ne može biti. Ti potpisi nisu naše vlasništvo, nego su vlasništvo građana koji su potpisali za referendum. Možda netko od njih i podržava ovakvu mirovinsku reformu, ali želi o tome odlučivati na referendumu. Osim toga, 80 posto birača se o tome nije izjasnilo i zbog toga idemo na referendum - pojašnjava Ribić. Dodaje da dok god vlasti doživljavaju referendum kao bauk, to će im se obijati o glavu.

- Pričaju o trošku, ali zar njihovi izbori ne koštaju? Ključna stvar je za demokraciju u Hrvatskoj da se podupire referendum jer nam u 28 godina državnosti izbori nisu dali rezultate. Narod mora imati pravo na pritisak na vlast i na korekciju - poručuje Ribić i ponavlja kako i dalje traže smjenu ministra Pavića.

U SDP-u pak neslužbeno kažu kako je logično da sindikati ne žele pregovarati s Vladom, a kada je riječ o pitanju ustavnosti referendumskog pitanja, kažu kako ne bi podržali referendum da smatraju da pitanje nije u skladu s Ustavom. Hoće li podržati zahtjev za ocjenom ustavnosti u Saboru odlučit će nakon što vide obrazloženje zahtjeva.

Plan vladajućih oko referenduma protiv mirovinske reforme

1. Čekati službeno dostavu potpisa Saboru

2. Provjeriti ispravnost potpisa na uzorku ili do potrebnog broja ispravnih potpisa

3. Uputiti zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

4. Ne čekati Ustavni sud da odluči o ustavnosti, nego krenuti u pregovore sa sindikatima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:29