OPORAVAK ‘V‘

Plenkovićev savjetnik: ‘Nisu se sve države vratile na pretkrizno razdoblje. Naša Vlada je uspjela‘

Oporavak V znači da je 2020. zabilježen oštar pad gospodarstva od preko 8%, a u 2021. visoki rast od deset i pol posto, rekao je

Zvonimir Savić

 Darko Tomas/Cropix

Posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić u Dnevniku N1 govorio je o rastu gospodarstva, a među ostalim je pojasnio što znači oporavak V, koji je Hrvatska doživjela nakon koronakrize.

- Oporavak V znači da je 2020. zabilježen oštar pad gospodarstva od preko osam posto, a u 2021. visoki rast od deset i pol posto – to je taj V oporavak. Hrvatska se time vratila u pretkriznu 2019. Rast je iznad prosjeka EU-a i to nam je iznimno važno.

Istaknuo je da stopa od preko 10 posto potvrđuje jako brzi napredak.

Što se tiče procjena za rast, kaže da im je važno što prognoze rasta u idućih nekoliko godina potvrđuju nekoliko stvari: stopa rasta gospodarstva RH u prognozama za 2022. i 2023. je veća od prosjeka EU-a i među najbrže dvije stope gospodarskog rasta.

- Gledamo i brojke i perspektivu i možemo biti jako zadovoljni, rekao je premijerov savjetnik za ekonomiju.

- Mjere Vlade poslodavcima pridonijele su tome da naše gospodarstvo izroni iz krize. Nije svim državama uspjelo vratiti se na pretkrizno razdoblje. Prošla kriza trajala je šest godina, naveo je Savić.

Paket mjera za ublažavanje poskupljenja energenata koje će Vlada predložiti bit će, tvrdi Savić, sveobuhvatan i vjeruje da će građani i poslodavci biti zadovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41