RASKOL

PLENKOVIĆEV UJAK RAZIŠAO SE S HDZ-om Marko Raos podnio ostavku na sve političke funkcije: 'Ogorčen sam jer se ne sluša struka'

Premijer Plenković i njegov ujak Marko Raos
 Ivo Ravlić / Cropix

Marko Raos, gradski vijećnik u Makarskoj, direktor investicija Bluesun hotela Jake Andabaka, u javnosti najpoznatiji kao ujak premijera Andreja Plenkovića, dao je ostavku na mjesto predsjednika Odbora za prostorno planiranje i Odbora za statutarna pitanja.

Povod je, kaže, razočaranje zbog donošenja odluke o Urbanističkom planu uređenja Glavice koji, prema njegovu sudu, predviđa enormnu i stihijsku gradnju i to mimo jednoglasne odluke Odbora za prostorno planiranje koji je zagovarao dvogodišnji moratorij na bilo kakve odluke.

Ogorčen “što se ne poštuje glas struke” Raos je HDZ-u otkazao poslušnost, “ostaje vijećnik i dizat će ruku po svojoj savjesti”. No, znači li to kraj suradnje s HDZ-om, nismo uspjeli utvrditi - budući da se Raos oglušio na opetovane novinarske pozive.

Kolege ga izolirale

Raos je, priznao je novinarki Slobodne Dalmacije, pokušao prije izglasavanja UPU postići dogovor s kolegama: “Mislio sam da će me podržati... ali na kraju su me zadnja dva dana izolirali. A njih su privolili da dignu ruku. Ma, rekla je meni Marija Lelas, prišapnula mi je, ‘mi smo vojska HDZ-a i mi moramo dignuti ruku’. Vjerojatno su svi oni od kojih to nisam očekivao imali pritisak iznutra. Jer njihova plaća ovisi o nekome. Oni su vijećnici HDZ-a, ovi koji su bili na listi, a i ovi sa strane, morali su tako glasati”.

Šteta od veze

Raos je, podsjetimo, i sam postao gradski vijećnik kao drugi na listi HDZ-a, premda se uoči izbora nećkao hoće li se kandidirati za gradonačelnika Makarske kao nezavisni kandidat. Raos je ustvrdio da mu je rodbinska veza s nećakom Andrejom “donijela više štete nego koristi” te dodao: “Ja s njim nikad o Makarskoj nisam pričao, nikad. Dolazio je tu kao dijete, kao momak, to je sva njegova veza.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:47