KONGRES EPP-a

PLENKOVIĆEV ZAVRŠNI GOVOR U ARENI 'Europa hitno treba prilagodbu kako bi zadržala svoj utjecaj na globalnom nivou'

 Goran Mehkek / CROPIX

Šef HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković u svom završnom govoru pred delegatima Europske pučke stranke u zagrebačkoj Areni naglasio je kako je Europa u trideset godina od pada berlinskog zida zabilježila nevjerojatan prosperitet u mnogim pogledima, ali i da živimo u svijetu velikih promjena što pak zahtjeva odlučne odgovore na povećan pritisak migranata na europske granice, na negativne demografske trendove, klimatske promjene, Brexit...

- Europa hitno treba prilagodbu kako bi zadržala svoj utjecaj na globalnom nivou. Europa treba biti ambiciozna i uravnotežena, a hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije bit će tome usmjereno. Odljev mozgova i depopulacija u ruralnim dijelovima našim zemalja članica EU zahtijevaju odgovor. I zato mi je drago što je demografska revitalizacija prepoznata kao važno pitanje i ponosan sam što resor u Europskoj komisiji "Demografija i Demokracija" vodi naša Dubravka Šuica', rekao je Plenković i nastavio:

'Mi smo u ekološkoj tranziciji, to je naša prilika za razvijanje tehnologije, jer zaostajemo u razvoju tehnologije, u robotici... Zato treba još više ulagati u istraživanje i razvoj. Europa mora štititi svoje građane, treba nam zajednički sustav azila, zajednička zaštita vanjske granice. Nužno je spriječiti nezakonite migracije na južnim i istočnim granicama EU. Treba nam dugoročni dogovor s Turskom - rekao je Plenković.

Naglasio je da je ironično to što su u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na vlasti socijalisti, a da su otvaranje pregovora o članstvu u Uniji s tim zemljama blokirale upravo vlade članica EU koje vode liberali i socijalisti.

- Za zemlje zapadnog Balkana ništa nije gospodarski i politički važnije od europske perspektive za te zemlje - poručio je šef HDZ-a Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:57